Întâlnirea Comitetului de politici al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa (CEMR Policy Committee)

În Praga, Republica Cehă, în perioada 6-7 decembrie 2023, s-a desfășurat întâlnirea Comitetului de politici al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa. Evenimentul, găzduit de Uniunea Orașelor și Municipiilor din Republica Cehă (SMO ČR), a avut loc la sediul primăriei din Praga, reuniunile Comitetului de politici reprezentând o piatră de temelie a calendarului anual al CEMR, oferind o platformă pentru dialog constructiv, luare a deciziilor în colaborare și planificare strategică între aleșii locali și regionali.

În prima zi a evenimentului, participanții au luat câteva decizii importante legate de activitatea CEMR din 2024, respectiv au aprobat planul de activități pentru 2024, precum și bugetul Consiliului pentru 2024, buget care prevede și majorarea cotizației membrilor cu 5%, începând din 2024. S-a prezentat și validat proiectului de apel la acțiune pentru membrii Parlamentului European, mai ales în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2024. De asemenea, s-a prezentat și documentul de poziție privind viitorul politicii de coeziune. Nu în ultimul rând, s-a discutat punctul de vedere al CEMR asupra Declarației primarilor europeni privind politica urbană europeană potrivită pentru viitor, specificându-se necesitatea de a nu se face diferență între urban și rural, solicitându-se din partea delegației germane ca o astfel de Declarație, care nu include și ruralul, să nu fie susținută de către CEMR.

În ultima parte a zilei s-a discutat despre Declarația de la Praga – „Mai multă încredere și o voce mai puternică pentru un parteneriat strategic cu autoritățile locale și regionale”. Această declarație politică, prima din ultimii 11 ani elaborată de CEMR, solicită factorilor de decizie din UE și guvernelor naționale să să solicite sprijinul autorităților locale și regionale în procesul de elaborare a politicilor publice, în special unde competențele descentralizate sunt esențiale pentru rezultatele eficiente ale politicilor; să îmbunătățească și să simplifice reglementările europene; să elimine sarcinile birocratice; sprijinirea parteneriatului dintre autoritățile publice locale și centrale; Pactul verde european – ținte fezabile și flexibile care să țină cont de nevoile diferite ale localităților și regiunilor.

A doua zi a evenimentului a fost dedicată susținerii a două dezbateri politice. Prima dezbatere – „Relația Green Deal și democrație: ce cale pentru nivel local?” a abordat tranziția democratică și favorabilă a incluziunii către un viitor verde. Deschis de concluziile studiului elaborat de Italo Colantone, profesor asociat la Universitatea Bocconi, dezbaterea a continuat cu o discuție despre modul de realizare a tranziției ecologice, ținând cont de specificul nevoilor diferitelor teritorii, specificându-se că există o conștientizare a nevoii de a implementa politici verzi la nivel local, dar că aceste politici de tranziție verde trebuie comunicate foarte bine către cetățeni și că trebuie avut grijă să nu existe cetățeni și localități care să piardă în urma acestei tranziții. A doua dezbatere a avut ca subiect „Impulsionarea politicilor europene privind clima și energia prin guvernare pe mai multe niveluri, politici exemplare și dinamică financiară”, un panel dinamic de discuție privind descentralizarea politicilor ecologice.

Evenimentul s-a finalizat cu Ceremonia de semnare a Declarația de la Praga – „Mai multă încredere și o voce mai puternică pentru un parteneriat strategic cu autoritățile locale și regionale, la Reședința Primarului din Praga, subliniind angajamentul guvernelor locale și regionale de a conduce schimbări pozitive în Europa.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.