
Emil DRĂGHICI
Președintele ACoR,
Primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița
Este foarte important să știi cum să reacționezi în fața diverselor greutăți și piedici ale vieții și cum să speculezi oportunitățile oferite pe parcurs în vederea ameliorării sau a îmbunătățirii condițiilor existente ale unei stări de fapt. Aceste lucruri se pot traduce prin inteligența cu care trebuie previzionate și depășite eventualele obstacole, dar și prin puterea de a merge mai departe, de a acționa, în special în condițiile în care totul ne este favorabil. Și, pentru a întări cele spuse mai sus, amintesc vorbele marelui Nicolae TITULESCU care susținea: „Societățile nu se guvernează bine, decât dacă se suprapun două forțe: inteligența și puterea.”.
Beneficiind de un drept fundamental, dreptul de asociere, specificat clar în Constituția României, precum și în Carta europeană a autonomiei locale, constatând rolul esențial al zonei rurale în dezvoltarea țării noastre și alinierea ei la anumite standarde europene, conștientizând faptul că „prin unire se realizează fapte mari”, existând un numitor comun în ceea ce privește problemele cu care se confruntă comunele din România, ivindu-se provocarea de a înfrunta împreună și de a rezolva problemele spațiului rural, la inițiativa unui număr restrâns de primari, avându-l în fruntea lor pe Dumitru GHICA, primarul comunei Rucăr, județul Argeș, s-a înființat și organizat, în 1997, Asociația Comunelor din România.
Asociația Comunelor din România, la fel de ușor de identificat și prin abrevierea A.Co.R., este o organizație neguvernamentală și apolitică înființată cu scopul de a reprezenta interesele autorităților administrației publice locale de la nivel de comună în relațiile cu instituțiile centrale, organismele europene și internaționale. Din 10 mai 2006 A.Co.R. devine membru cu drepturi depline al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa, iar din 18 februarie 2008 este recunoscută ca fiind de utilitate publică, fiind prima structură asociativă din acest domeniu căreia i se recunoaște această calitate. Asociația noastră reprezintă populația care trăiește în mediul rural, ceea ce înseamnă aproape jumătate din populația țării, misiunea sa constând în realizarea unei uniuni strânse între comunele din România, promovând idealurile și principiile prevăzute în Carta europeană a autonomiei locale.
Criza administrației, un termen la modă în ultimul timp, afectează societatea în ansamblu. Pentru aceasta există două soluții: una care constă în abandonarea și resemnarea în fața problemelor, soluția fiind pasivitatea și așteptarea ca lucrurile să se corecteze de la sine, iar cealaltă, pe care asociația noastră o susține și promovează, se bazează pe o serie de strategii de intervenție, prin care să se încerce redirecționarea situațiilor aflate la un moment dat în dezechilibru, către făgașul normal.
Reducerea discrepanțelor dintre mediul rural și cel urban reprezintă un deziderat pentru Asociația Comunelor din România care, prin activitățile întreprinse, încearcă să găsească mijloacele necesare, fiind conștientă de faptul că, pentru a ajunge la capătul drumului, trebuie să-l străbați pas cu pas și să înfrunți foarte multe greutăți, prevăzute și, de cele mai multe ori, imprevizibile.
Așa înțelege Asociația Comunelor din România să rezolve problemele cu care se confruntă spațiul rural: cu Ambiția de a depista problemele membrilor săi și de a găsi soluții potrivite rezolvării acestora, bazându-se pe Consecvență în ceea ce privește idealurile sale și lupta pentru atingerea lor și asumându-și Responsabilitatea în tot ceea ce privește activitățile și implicațiile asociației!
Împreună cu primarii comunelor din România, spre binele locuitorilor acestora,
PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA,
Emil DRĂGHICI,
PRIMARUL COMUNEI VULCANA-BĂI,
JUDEȚUL DÂMBOVIȚA