A 19-a sesiune a Adunării generale a Rețelei Asociațiilor de Autorități Locale din sud-estul Europei – NALAS

În perioada 18-19 aprilie 2024, în orașul Bar, Muntenegru, a avut loc cea de-a 19-a sesiune a Adunării generale a Rețelei Asociațiilor de Autorități Locale din sud-estul Europei – NALAS, ocazie cu care s-au celebrat și 20 de ani de la înființarea rețelei ca entitate înregistrată juridic, respectiv de la semnarea oficială a statutului Rețelei de către asociațiile membre. Cu această ocazie au fost premiați câțiva dintre foștii președinți ai Rețelei, inclusiv primul președinte, domnul Tarzan Milosevic, primarul localității Bijelo Polje, Muntenegru, la momentul semnării statutului.

În cadrul evenimentului s-au aprobat raportul financiar și raportul activităților pentru anul 2023, precum și planul de activități și propunerea de buget pentru anul 2024. De asemenea, s-a inaugurat noua președinție a Rețelei pentru perioada 2024-2025, în baza principiului rotației, respectiv: dl. Dusan Raicevic, primarul municipiului Bar din Muntenegru – președinte, dl. Marko Filipović, primarul municipiului Rijeka din Croația – primul vicepreședinte, dl. Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana-Băi, România – al doilea vicepreședinte și dl. Agim Veliu, primarul municipiului Ferizaj, Kosovo – al treilea vicepreședinte.

De asemenea, cu această ocazie a avut loc și un forum al autorităților locale din Balcani, având ca temă promovarea Agendei verzi pentru Balcanii de Vest, dar și promovarea noului birou al Pactului primarilor pentru Energie și Climă pentru sud-estul Europei (Convenant of Mayors in Energy and Climate), care va fi administrat de către NALAS. Cu această ocazie au fost prezentate șase inițiative de mediu câștigătoare pentru susținerea Agendei Verde în Balcanii de Vest la nivel local.

Cei 2 delegați ai Asociației Comunelor din România în Adunarea generală a NALAS au fost dl. Alexandru FUICĂ-HAISLER, primarul comunei Negrilești din județul Galați și dl. Nicolae-Liviu DASCĂLU, primarul comunei Mărăcineni din județul Argeș, vicepreședinți relații externe ai ACoR. Din delegația ACoR au mai făcut parte dl. Sergiu ȚÂRA, președinte executiv și dl. Adrian-Constantin MIROIU-LAMBA, director executiv.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.