Ședință de lucru la Palatul Victoria cu structurile asociative pentru sprijinirea campaniei de vaccinare

Marți, 26 aprilie 2021, Guvernul României a organizat la Palatul Victoria o întâlnire de lucru în care au fost abordate aspecte menite să susțină ritmul campaniei de vaccinare, aceasta fiind un prilej pentru manifestarea efortului comun necesar relansării economice și revenirii în cel mai scurt timp la normalitate.178669529 2094161217392474 3793617348405801555 n

La ședință au participat reprezentanții structurilor asociative ale administrației publice locale alături de Florin-Vasile CÎȚU – prim-ministrul României, Ioana MIHĂILĂ – ministrul Sănătății, dr. Valeriu GHEORGHIȚĂ – președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) și dr. Andrei BACIU, vicepreședintele CNCAV, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Din delegația Asociației Comunelor din România, condusă de președintele ACoR, Emil DRĂGHICI, au făcut parte: Mariana GÂJU, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța; Valentin-Dumitru-Ioan IVAN, primarul comunei Sadu, județul Sibiu, dr. Laurențiu-Vasile MOCANU, medic de familie în comuna Runcu și comuna Vulcana-Băi, județul Dâmbovița; Mihaela-Mădălina MARIN, fost asistent medical comunitar, actual viceprimarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița și Daniela-Irina ȘOFINEȚI, consilier administație publică în cadrul  Asociației Comunelor din România.

Scopul acestei întâlniri de lucru a fost identificarea unor soluții pentru continuarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Premierul Florin-Vasile CÎȚU a evidențiat necesitatea accelerării campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 atât în mediul urban, cât și în mediul rural, pentru a oferi cât mai multor oameni șansa la imunizare împotriva virusului și pentru revenirea treptată la o viață normală, în acest sens având în plan diversificarea metodelor de programare și posibilităților de vaccinare.

Reprezentanții ACoR au subliniat necesitatea unei campanii a CNCAV pentru vaccinul Johnson & Johnson astfel încât cetățenii să cunoască toate detaliile despre acesta, iar reticența față de vaccinare, inclusiv lipsa încrederii, să fie cel puțin diminuată cu ajutorul acestei inițiative. De asemenea, această activitate trebuie privită ca o CAMPANIE PENTRU VIAȚĂ, nu neapărat ca pe o campanie de vaccin.

Totodată, reprezentanții comunelor și-au exprimat regretul că o astfel de acțiune nu a fost făcută încă de la începutul campaniei de vaccinare și au reliefat faptul că nu doresc ca responsabilitatea privind reușita campaniei de vaccinare să cadă doar pe umerii autorităților publice locale și, în nici un caz, eventualele rezultate nesatisfăcătoare să fie puse pe seama neimplicări acestora.

Intervenția prim-vicepreședintelui ACoR, Mariana GÂJU, a vizat susținerea funcționarii punctelor mobile de vaccinare în fiecare comună, precum și îmbunătățirea comunicării între prefecturi, consilii județene și autorități locale. De asemenea, aceasta a declarat că serviciile publice de asistență socială pot veni în sprijinul campaniei de vaccinare prin înscrierea populației în platforma de vaccinare.

Nu în ultimul rând, doamna primar a atras atenția asupra nevoii de a avea medici de familie în fiecare comună din țară, precum și de a crea centre de permanență medicală pentru a veni în sprijinul populației din mediul rural.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.