Satul european – baza coeziunii și dezvoltării Uniunii Europene | Întâlnirea Grupului Alianța Europeană din cadrul CoR

În perioada 8-10 iunie 2023,  în comuna Ciugud și în municipiul Alba Iulia, a avut loc întâlnirea Grupului de Lucru „Alianța Europeană” din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR), ce a avut ca temă principală: „Satul european – baza coeziunii și dezvoltării Uniunii Europene”.

Domnul Gheorghe DĂMIAN, președintele Filialei Județene Alba a Asociației Comunelor din România (ACoR), primarul comunei Ciugud, membru în Grupul de Lucru Alianța Europeană, a mulțumit participanților pentru prezență și a mărturisit că se simte onorat să fie gazda evenimentului, comuna Ciugud fiind aleasă ca prima locație dintre alte două state europene.

Evenimentul a fost organizat în Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina, din municipiul Alba Iulia și a cuprins discuții de interes actual pe baza temei principale, cât și dezbateri în cadrul a două sesiuni de lucru cu tema „Conceptul de sate inteligente în toate politicile Uniunii Europene” și „Proiecte și inițiative care ilustrează diferite aspecte ale satelor, ca bază a politicii de coeziune și de dezvoltare a Uniunii Europene.”

Alături de primari și oficiali din mai multe state ale Uniunii Europene, membri ai Grupului Alianța Europeană și reprezentanți ai autorităților locale din Regatul Maroc, ai Asociației Marocane a Președinților Consiliilor Prefecturilor și Provinciilor (AMPCPP) și din Republica Moldova, ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), la eveniment a participat și domnul Emil DRĂGHICI, președintele ACoR, primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița, membru în cadrul Grupului de Lucru Alianța Europeană, doamna Mariana Gâju, prim-vicepreședintele ACoR, președintele Filialei Județene Constanța a ACoR și primarul  comunei Cumpăna, membru în Comitetul European al Regiunilor. Aceștia au ridicat în fața auditoriului câteva probleme majore cu care se confruntă țara noastră.

Reprezentanții autorităților publice locale au cerut susținerea aderării României la spațiul Schengen, neincluderea României fiind unul dintre aspectele care contribuie la distrugerea satului românesc. „Din cauza războiului, produsele agricole românești au prețul foarte mic și nu mai au aceeași desfacere. Având în vedere produsele din Ucraina, care tranzitează România blocând portul Constanța, fermierii români nu mai au posibilitatea de a-și vinde produsele. Aderarea la spațiul Schengen ar veni în sprijinul fermierilor și nu numai!”, a declarat doamna primar Mariana GÂJU.

De asemenea, a fost adusă în discuție Inițierea proiectului „Capitală Rurală Europeană”, proiect care se dorește a fi lansat de Comitetul European al Regiunilor, cu scopul de a promova proiectele lansate de UE în ceea ce privește digitalizarea satului românesc, digitalizarea administrațiilor publice locale, a instituțiilor de învățământ și a tuturor instituțiilor care își desfășoară activitatea la nivelului satului românesc.

„Datorită acestui eveniment am avut posibilitatea să le arătăm cu adevărat oaspeților noștri cât de frumoasă este România și din punct de vedere geografic, fiind binecuvântați cu atâtea bogății naturale. Nu în ultimul rând, le-am demonstrat cum Administrația Publică Locală folosește banii alocați României, din fondurile europene. Se poate vedea că acestea sunt eficient folosite pentru dezvoltarea durabilă a satului românesc, dezvoltare de care au nevoie toți locuitorii celor 2862 de comune ale României, care ocupă peste 87% din teritoriul României, mediul rural reprezentând 47,9% la sută din populația țării. Mulțumirile sunt adresate tuturor participanților la conferință, aceștia ducând cu ei acasă adevărata imagine a românilor și a României.”, a transmis doamna Mariana Gâju.

În ședința extraordinară de la Ciugud, Grupul Alianța Europeană (AE) din cadrul Comitetului European al Regiunilor și-a confirmat angajamentul de a consolida poziția satelor din UE ca bază pentru coeziune și pentru dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității și a semnat Declarația de la Ciugud: „Satul european ca bază a coeziunii și dezvoltării în UE”.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.