Președintele ACoR, dl Emil DRĂGHICI, a cerut Uniunii Europene să înființeze premiul „CAPITALĂ EUROPEANĂ RURALĂ”

Miercuri, 26 ianuarie, președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), dl Emil DRĂGHICI, a participat la cea de-a 148-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor (CoR).

Adresându-se dlui Janusz WOJCIECHOWSKI – comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în cadrul Comisiei Europene, dnei Isabel Carvalhais – europarlamentar și dnei Dubravka ŠUICA – vicepreședintele Comisiei Europene, în timpul dezbaterii privind viziunea pe termen lung pentru zonele rurale, dl Emil DRĂGHICI a cerut Uniunii Europene (UE) să înființeze premiul „CAPITALĂ EUROPEANĂ RURALĂ”.

În numele grupului Alianța Europeană și la cererea coordonatorului nostru, dl Dariusz STRUGAŁA vin cu acest mesaj.

Mă bucur că am ocazia să intervin în plenul CoR pe o temă aproape sufletului meu de primar al unei comune, și felicit Comisia Europeană că a făcut o prioritate din aceasta.

Zona rurală este una dintre valorile fundamentale și definitorii pentru Europa, care trebuie prezervată, îngrijită și promovată, astfel cum este definit prin Agenda de la Lisabona, netrebuind să fie privită doar ca o problemă, ci ca o oportunitate.

Încă din 1985 se acordă unui oraș sau mai multora pentru un an titlul onorific CAPITALĂ EUROPEANĂ A CULTURII. De ce nu am putea avea și titlul onorific CAPITALĂ EUROPEANĂ RURALĂ? Chiar dacă ar fi inițiat din 2024 tot am fi în urmă cu 39 de ani față de orașe, dar mai bine mai în urmă, decât DELOC.

Pentru asta nu ne trebuie inteligență artificială, ne trebuie doar inteligență și voință politică!

Salut inițiativa Comisiei Europene privind Pactul rural și Planul de acțiune rurală, dar așteptăm să le vedem și să vedem și efectele produse!

Goana după banii produși repede în zonele urbane a făcut să fie neglijate teritoriile rurale, care contribuie la bunăstarea zonelor urbane, cu un impact negativ în ceea ce privește depopularea accelerată a multor sate.

Dezbaterile pe această temă ar trebui să pornească de la o abordare inteligentă, pentru a putea avea acele sate și orașe inteligente de care tot vorbim.

Credem că politica UE nu are o abordare echilibrată și armonizată între rural și urban, acestuia din urmă dedicându-i-se sprijin și energie mai multă, în detrimentul ruralului”, dl Emil DRĂGHICI, primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița și președintele ACoR.

Alianța Europeană susține pe deplin această inițiativă a domnului Emil DRĂGHICI și potențialul pe care îl are de a inversa tendințele de declin al zonelor rurale, se arată într-un comunicat al CoR.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.