În data de 16 septembrie 2021 a avut loc întâlnirea grupului de lucru în format hibrid a Alianței Europene din cadrul Comitetului European al Regiunilor, pe platforma Interactio și fizic la Bruxelles.
Acest grup de lucru încurajează instituţiile europene, în strânsă cooperare cu autorităţile locale şi regionale şi societatea civilă, să promoveze o mai bună comunicare cu cetățenii şi să sprijine campaniile de informare de la nivel local şi regional, atât în statele membre, cât şi în ţările candidate şi potenţial candidate.
Din partea Asociației Comunelor din România (ACoR) au participat la întâlnire Emil DRĂGHICI, președintele ACoR, primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița; Gheorghe DĂMIAN, președintele Filialei Județene Alba a ACoR, primarul comunei Ciugud și Valentin-Dumitru-Ioan IVAN, ofițer de presă cu rang de vicepreședinte al ACoR, președintele Filialei Județene Sibiu a ACoR și primarul comunei Sadu.
Domnul Valentin-Dumitru-Ioan IVAN a vorbit în cadrul întâlnirii despre modul în care se implică comunitățile rurale în dezbaterile despre Conferința privind viitorul Europei.
„Cum putem spori implicarea cetățenească? Întrebându-i pe oameni ce nevoi au și prioritizând obiectivele de dezvoltare în funcție de răspunsurile lor. În termeni administrativi, prin consultări publice.
Mă opresc o clipă pentru a sublinia un aspect extrem de important. O consultare publică nu este o hotărâre a unei autorități publice, publicată pe un site, pentru ca oamenii și presa să o poată comenta în social media. O consultare publică este o întrebare adresată cetățenilor înaintea emiterii unui act administrativ sau înaintea unei decizii, pentru lansarea unei dezbateri care să genereze cele mai bune idei. O consultare publică este ce se petrece aici, acum. Conferința pentru Viitorul Europei este o consultare publică al cărei model poate fi transpus în orice fel de comunitate.
Revenind la modelele de bune practici, consider că acestea pot constitui contribuția comunităților rurale la construcția unui viitor european fundamentat pe democrație și egalitate de șanse”, a declarat domnul Valentin-Dumitru-Ioan IVAN.
Intervenții în cadrul conferinței au avut și doamna Assita KANKO, europarlamentar și membru al Conferinței privind viitorul Europei (CoFoE), domnul Jordi SOLE, europarlamentar și președinte al Grupului EPT în Parlamentul European, membru al CoFoE, care au vorbit despre perspectivele Parlamentului European în ceea ce privește CoFoE. Despre interacțiunea cu cetățenii în cadrul CoFoE a vorbit doamna Noelle O’CONNELL, vicepreședinte al European Movement International, CEO al EM Irlanda, membru al CoFoE.
Un alt subiect dezbătut în cadrul întâlnirii, de către doamna Lorena LOPEZ DE LACALLE a fost: Cum se pot reintegra politica și partidele politice în dezbaterea privind CoFoE, președintele grupului EPT.
Domnul Cllr Declan MCDONNELL, raportor în cadrul Comitetului European al Regiunilor a prezentat opinia CoR despre Autoritățile locale și regionale în dialogul permanent cu cetățenii.