Autoritățile locale din România și Republica Moldova împreună în Uniunea Europeană

Vineri, 17 septembrie, în cadrul lucrărilor Sesiunii solemne a Adunării generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM), a fost semnată Declarația Apel privind constituirea CALRRM de către: dl Emil DRĂGHICI, președintele Asociației Comunelor din România (ACoR); dl Adrian TEBAN, președintele Asociației Orașelor din România (AOR) și de către dna Valentina CASIAN, vicepreședintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Această inițiativă are drept scop cooperarea intensă dintre autoritățile administrației publice locale din Republica Moldova și cele din România și identificarea modalităților prin care se pot face schimburi de bune practici în domeniul administrației publice locale, dar si promovarea reciprocă a drepturilor și intereselor autorităților locale în cadrul instituțiilor europene, existența unui program pilot de finanțare europeană, elaborarea unui plan de acțiuni pentru colaborarea comunităților locale din cele două țări precum și susținerea și promovarea participării, în calitate de observatori, ai unei delegații a autorităților locale din Republica Moldova la lucrările Comitetului European al Regiunilor.

Totodată, modalitățile concrete prin care colectivitățile din România și Republica Moldova pot participa la efortul guvernelor de susținere a parcursului european au stat la baza discuțiilor dintre personalitățile prezente.

La eveniment, alături de cei peste 120 de primari din cele două țări, a participat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, dna Raluca TURCAN. Ministrul Muncii și Protecției Sociale a transmis mesajul Prim-ministrului României, dl Florin-Vasile CÎȚU, evocând în numele acestuia sprijinul României față de Republica Moldova în combaterea pandemiei.

„Întâlnirea de la Sibiu a fost, în fapt, un mesaj de construcție într-un context în care, uneori, se pare că nimic pozitiv nu mai răzbate și că scena este acaparată de chestiuni politice.

România și Republica Moldova au proiecte și perspective comune de dezvoltare. În cele naționale, partenerul Guvernului României a fost și este ACoR și am mulțumit conducerii sale, în numele premierului. Tot în numele său am evocat sprijinul României față de Republica Moldova în combaterea pandemiei și am felicitat autoritățile locale de peste Prut pentru implicare.

Am avut ocazia de a explica celor prezenți – cu titlu de studiu de caz pentru colegii din Republica Moldova – eforturile pe care le-am făcut pentru a nu lăsa în urmă nicio categorie vulnerabilă, pentru a crește ocuparea și calificarea, dezvoltarea continuă a serviciilor sociale.

O bună parte dintre problemele la care Ministerul Muncii a găsit soluții sunt și probleme ale autorităților de peste Prut și mă bucur că am avut ocazia să le prezint astăzi.

ACoR merită felicitări nu doar pentru intențiile sale de parteneriat cu autoritățile din Republica Moldova și pentru ceea ce a realizat până în prezent în direcția aceasta, dar și pentru organizarea la Sibiu a acestui eveniment. Rolul european pe care Sibiul l-a avut nu o dată începând cu 2007, tipul de administrație județeană pe care îl practică și modul în care primarii de aici înțeleg să se pună în slujba comunităților sunt veritabile garanții de seriozitate și reprezintă pentru CALRRM cel mai bun început”, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca TURCAN.

La dezbaterile din cadrul lucrărilor Adunării generale a CALRRM ne-au onorat cu prezența: dna Daniela CÎMPEAN – președintele Consiliului Județean Sibiu, dl Mircea-Dorin CREȚU – prefectul Județului Sibiu, dl Ion CEBAN – primarul Municipiului Chișinău, dna Simona BUCURA-OPRESCU – președintele Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din cadrul Camerei Deputaților, dl Petru FRUNZE – vicepreședintele Comisiei administrație publică din Parlamentul Republicii Moldova și dl Simion BOTNARI – consilier economic al Ambasadei Republicii Moldova în România.

De asemenea, dl CSEKE Attila-Zoltán, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a transmis un mesaj video în care și-a exprimat susținerea pentru acest demers și convingerea că această cooperare dintre autoritățile locale din România și Republica Moldova este una benefică pentru cetățenii ambelor țări.

Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova a stabilit următoarele întâlniri. Astfel, următoarea Sesiune a Adunării generale a CALLRM se va desfășura în anul 2023, la Chișinău, Republica Moldova, iar în anul 2025, dna Mariana GÂJU, prim-vicepreședintele ACoR, și-a exprimat intenția de a organiza evenimentul la Constanța.

Întâlnirea reprezentanților autorităților locale și centrale din cele două țări a fost considerată de către cei prezenți o întâlnire „de suflet, presărată cu momente emoționante. Gazda evenimentului, dl Valentin-Dumitru-Ioan IVAN, președintele Filialei Județene Sibiu a ACoR și primarul comunei Sadu, a surprins caracterul pătrunzător al întâlnirii în cuvintele sale de mulțumire transmise în încheierea acestuia:

„Există locuri de unde nu plecăm niciodată. Există sertare ale sufletului în care așezăm, cu prețuire, experiențe care ne fac mai buni și mai puternici. Există recunoștință pentru oameni alături de care se reaprinde în noi focul dorinței de a construi viitorul pe care îl merită copiii noștri. Oriunde ne-am duce, există locuri în care revenim mereu, pentru a ne lua energie, putere, tărie și bucurie.

Zilele acestea am fost între prieteni, parteneri de gândire și acțiune, susținători ai dorinței comune de a face „mai bine”. Între OAMENI, pentru OAMENI, am fost cu toții ACASĂ.

Oriunde am pleca, Acasă revenim mereu.

Vă mulțumim și vă asigurăm că ușa și sufletul nostru vă sunt întotdeauna deschise”.

Mai multe fotografii de la eveniment aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.