Adunarea generală a Rețelei Asociațiilor de Autorități Locale din Sud-Est-ul Europei (NALAS)

A 16-a Adunare Generală NALAS

Cea de-a 16-a Adunare generală NALAS a fost organizată în perioada 12-14 aprilie 2021, în parteneriat cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și cu o serie de parteneri internaționali. Evenimentul s-a desfășurat online și a oferit o mare oportunitate primarilor, personalului administrației locale și practicienilor să se alăture, să facă schimb de practici și să învețe.Mariana GAJU 2

În cadrul evenimentului, Asociația Comunelor din România (ACoR) a fost reprezentată de: Emil DRĂGHICI, președintele ACoR – primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița; Mariana GÂJU, prim-vicepreședintele ACoR – primarul comunei Cumpăna, județul Constanța, președintele Ligii Femeilor Primar din România; Adrian MIROIU-LAMBA, directorul general adjunct al ACoR și de Corina-Alexandra GHEORGHE, șeful biroului relații internaționale.

Adunarea generală a avut un program vast, ce a cuprins teme de interes pentru autoritățile publice din Sud – Estul Europei, astfel:

12 aprilie:

  • Dialogul online „De la Oraș la Oraș”: Împărtășirea experiențelor din programul de parteneriat urban;
  • PLATFORMA: CALM și Asociațiile de Autorități Locale din Europa de S-E.

13 aprilie:

  • Adunarea generală statutară NALAS;
  • Platforma Seminar de coordonare a Parteneriatului Estic: Consolidarea dialogului privind reforma administrației locale în Moldova și Europa de Sud-Est.

14 aprilie:

  • Dezvoltarea economică locală durabilă în Europa de Sud-Est;
  • Al doilea Forum al Femeilor Primar din S-E Europei: Dezvoltarea Economică Locală Incluzivă.

Tatiana BADAN a devenit cel de-al 13-lea președinte al NALAS

În a doua zi a întâlnirii a avut loc cea de-a 16-a sesiune statutară a Adunării generale. Peste 220 de persoane au participat la sesiunea statutară a Adunării generale NALAS, recunoscând importanța rețelei și contribuția acesteia la democrația locală din Sud-Estul Europei.

În baza sistemului de rotație pentru președinția NALAS, dna Tatiana BADAN, primarul Raionului Selemet din Republica Moldova și președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, a fost numită noul președinte al NALAS. Doamna Tatiana BADAN este al 13-lea președinte NALAS și prima femeie care preia președinția NALAS.

Prim vice-președinte NALAS este domnul Antonio RATKOVIC, președintele Asociației Municipalităților și Orașelor din Serbia și primarul orașului Sombor, al doilea vice-președinte este domul Lokman CAGIRCI, primarul districtului Bagcilar din Turcia, din partea Uniunii Municipalităților din Marmara și al treilea vice-președinte NALAS este domnul Dusan RAICEVIC, primarul orașului Bar, președintele Uniunii Municipalităților din Montenegro.

Președintele ACoR, Emil DRĂGHICI, a felicitat-o pe dna Tatiana BADAN, urându-i mult succes în activitatea profesională, ca prima femeie președinte NALAS.

Forumul femeilor primar din Europa de Sud-Est

A treia zi a celei de-a 16-a Adunări generale a pus accent pe: Conferința privind dezvoltarea economică locală durabilă și cel de-al doilea Forum al femeilor primar din Europa de Sud-Est.

Forumul femeilor primari din Europa de Sud-Est a fost oganizat cu sprijinul UN Women și s-a axat pe dezvoltarea economică locală incluzivă.

Reuniunea a beneficiat de prezența a trei doamne primar, din partea Asociației Comunelor din România, doamna Mariana GÂJU – primarul comunei Cumpăna, județul Constanța, doamna Cosmina-Ramona PANDELE – primarul comunei Berceni, județul Prahova și doamna Simona-Silvia FECHETE – primarul comunei Otelec, județul Timiș.

Moderatoarea forumului a fost dna Marija RISTESKA, expert în problemele de gen. Aceasta i-a dat cuvântul doamnei Mariana GÂJU pentru a discuta despre provocările și soluțiile în ceea ce privește egalitatea de gen.

Prim-vicepreședintele ACoR și președintele Ligii Femeilor Primar din România, aflată la al șaselea mandat consecutiv de primar al comunei Cumpăna, a vorbit despre rolul femeii primar ca suflet și echilibru al comunelor :

„Luptăm continuu împotriva prejudecăților și discriminărilor, dar încurajăm și alte femei să intre în politică. Avem acum 11 femei primari în județul nostru Constanța. Integritatea și demnitatea sunt cele care câștigă”.

Doamna Mariana GÂJU a vorbit, de asemenea, despre Liga femeilor, înființată în scopul consolidării statutului de „femeie – primar, femeie – ales local” la nivelul comunelor membre ale ACoR, în vederea eliminării eventualelor discriminări femeie – bărbat în viaţa publică locală.

LIGA FEMEILOR PRIMARI AI COMUNELOR DIN ROMÂNIA își propune să fie un apărător constant al drepturilor omului și în special al drepturilor femeii, drepturi înscrise în Constituția României, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, Carta europeană a egalității între femei și bărbați în viața publică, adoptată de către Consiliul Comunelor din Europa, Carta Congresului Puterilor Locale și Regionale.

ACȚIUNE, FERMITATE, DETERMINARE – aceste trei cuvinte trebuie să ne ghideze în demersurile politice și administrative. Promovarea femeilor nu trebuie să fie doar o normă de îndeplinit sau o obligație, ci trebuie să fie o necesitate și o prioritate firească. Atunci, va fi reprezentată și mai bine social democrația autentică. De-a lungul celor 20 de ani de activitate în administrația publică locală, am îndemnat, am convins femeile că trebuie să fie vocea echilibrată, constructivă, care abordează problemele reale ale oamenilor, discutând deschis cu cetățenii localităților. Femeile fac politica de când se știu: politica bunului simț, politica progresului, politica autodepasirii, politica riscului, politica luptei cu prejudecățile și politica muncii”, a mai declarat prim vice-președintele ACoR.

La eveniment dna Natasha PETROVSKA, primarul orașului Bitola, Macedonia de Nord, a prezentat cazul Centrului pentru start-up din Bitola. Ideea Centrului constă într-un  parteneriat local între administrația locală, universitate, ONG-uri și comunitatea de afaceri, având drept rezultat un număr de 60 idei de afaceri, dintre care 12 au fost sprijinite cu fonduri nerambursabile și 8 sunt conduse de femei.

Primarul orașului Palanca, Republica Moldova, Larisa VOLOH, și-a prezentat Programul de abilitare economică a femeilor, lansat în 2018, care prin abordarea de jos în sus a identificat nevoile, capacitățile sporite ale femeilor și le-a sprijinit să înceapă propriile afaceri.

„Ca urmare, acest lucru a dublat numărul de afaceri conduse de femei. Acum, regândim programul, urmărind să facem față provocărilor crizei prin sprijinirea digitalizării întreprinderilor”, a declarat dna VOLOH.

Reprezentanta Sloveniei la dna Jasna GABRIC, primarul orașului Trbovlje, Slovenia, a elaborat măsurile sociale și economice pe care le întreprind pentru a sprijini grupurile vulnerabile în timpul crizei.

„Spre deosebire de tendințele globale, Slovenia nu a fost martora pierderilor disproporționate de locuri de muncă ale femeilor în timpul crizei, care urmează să fie atribuite sistemului social bun și sprijinului pe care l-a acordat femeilor pe tot parcursul crizei”, a declarat dna GABRIC.

Participanții au convenit că dezvoltarea bazată pe comunitate ar trebui să fie piatra de temelie a dezvoltării economice locale incluzive, împreună cu finanțarea care vizează femeile și tinerii și mecanismele de participare a cetățenilor online pentru a atenua criza democrației. xnxx video
filme porno

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.