ACoR a participat la seminarul „Orașele și regiunile solidare cu Ucraina”

Cu ocazia ședinței extraordinare, desfășurată în data de 6 mai 2022, la Bialystok, Polonia, Grupul de lucru Alianța Europeană (AE) din cadrul Comitetului European al Regiunilor și-a confirmat solidaritatea cu Ucraina prin semnarea și adoptarea unei declarații, acceptate în unanimitate.

Asociația Comunelor din România (ACoR) a fost reprezentată la seminarul „Orașele și regiunile solidare cu Ucraina” de către domnul Emil DRĂGHICI, președintele Așociației Comunelor din România, primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița, membru în cadrul Grupului de lucru Alianța Europeană și de către doamna Cosmina-Ramona PANDELE, primarul comunei Berceni, județul Prahova, de asemenea, membru în cadrul aceluiași grup.

La invitația președintelui Grupului de lucru EA, domnul Kieran McCARTHY, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a participat la seminar, fiind reprezentat prin domnul Constantin COJOCARI, vicepreședinte CALM, președintele Rețelei de Comune și Orașe din cadrul CALM și primarul comunei Edineț, raionul Edineț.

Declarația comună a fost formulată de reprezentanții guvernelor locale care fac parte din Grupul AE și a fost semnată de către primarul orașului Białystok, domnul Tadeusz TRUSKOLASKI (membru AE), gazda evenimentului, de primarul orașului Gdańsk, doamna Aleksandra DULKIEWICZ (șefa grupului de lucru Ucraina, înființat în noiembrie 2021 în Comitetul Regiunilor, de președintele grupului de lucru, domnul Kieran McCARTHY, cât și de ceilalți membri prezenți.

În declarație, grupul condamnă agresiunea militară neprovocată și nefondată a Rusiei împotriva Ucrainei libere, precum și implicarea Belarusului, numind această încălcare a tuturor acordurilor și normelor internaționale, subminând Declarația drepturilor omului. De asemenea, aceștia și-au exprimat regretul față de numeroasele victime civile ale războiului. Grupul cere oprirea imediată a agresiunii, încetarea focului și discuții sub supraveghere internațională și își confirmă sprijinul deplin pentru ucrainenii care își apără țara, democrația și libertatea.

În intervenția sa în cadrul întâlnirii, domnul Emil DRĂGHICI, a declarat: „ALIANȚA EUROPEANĂ este pentru ARMONIE EUROPEANĂ! Statutul de „egali peste egali”, trebuie să fie înlocuit cu cel de „egali între egali”, iar cei din organismele UE trebuie să ia măsuri imediate împotriva regimurilor generatoare de conflicte extrafrontaliere. Dacă nu erau atrocitățile din Ucraina, aveam aceste dezbateri? Nu era mai bine pentru toți, ca Ucraina și Republica Moldova să fie membre în Uniunea Europeană?”

Declarația urmează să fie transmisă Parlamentului European, Comisiei Europene și Consiliului Europei. Membrii EA și-au exprimat deja solidaritatea cu Ucraina la dezbaterea plenară a Comitetului Regiunilor, care a avut loc la sfârșitul lunii aprilie. Toți cei prezenți în cadrul întâlnirii au fost de acord că subiectele dezbătute au fost de un real interes, sperând ca această întâlnire să vină în sprijinul Ucrainei.

 

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.
X