Vizitele de studiu ale reprezentanților autorităților locale din Ucraina în comunele Ciugud și Panaci

Asociația Comunelor din România, împreună cu primăria comunei Ciugud, județul Alba și primăria comunei Panaci, județul Suceava, au organizat în perioada 20 – 24 noiembrie 2023, două vizite de studiu pentru doi reprezentanți ai Comunității Vorohta, Raionul Nadvirna, Regiunea Ivano-Frankivsk, Ucraina, la Ciugud și doi reprezentanți ai consiliului satului Illinivsja, raionul Kramatorsk, regiunea Donețk, Ucraina, în Panaci. Cele 2 evenimente au avut loc în cadrul proiectului „Bridges of Cooperation” – denumit în continuare „Proiectul Punți de Cooperare”, finanțat de către Rețeaua Asociațiilor de Autorități Locale din sud-estul Europei – NALAS. Acest proiect este implementat în cadrul inițiativei „Bridges of Trust” a U-LEAD cu Europa , cu scopul de a promova schimburile directe (peer-to-peer) prin parteneriate între administrațiile locale din statele membre ale Uniunii Europene și omologii lor din Ucraina.

Obiectivele vizitelor de studiu au fost:

  • Să promoveze schimbul de know-how, experiență și expertiză în materie de bune practici ca mijloc de învățare reciprocă în domeniul dezvoltării de proiecte în domenii ca modernizarea și repararea infrastructurii, energie regenerabilă, digitalizarea serviciilor publice, etc;
  • Să sprijine și să promoveze dezvoltarea unor abordări și programe inovatoare în domeniile de interes comun, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor;
  • Să lucreze pentru îmbunătățirea guvernanței locale și a operațiunilor administrațiilor locale, susținându-le capacitățile de factori de decizie și de politici și furnizori de servicii publice de calitate;
  • Să identifice subiecte de interes comun care pot induce noi inițiative pentru a spori și mai mult cooperarea între cele două părți ale proiectului Punți de Cooperare.

În cadrul vizitei de la Ciugud, colegii din Ucraina au vizitat și discutat despre proiectele de pre-aderare și post-aderare implementate de colegii din primăria Ciugud, despre modalități de digitalizare a administrației publice locale, despre modul de funcționare a școlii și grădiniței din Ciugud, despre infrastructura din localitate, despre instrumentele de eficientizare a consumului de energie din comună, vizitând și parcul industrial din localitate. De asemenea, s-a discutat și despre activitățile Filialei Județene Alba a Asociației Comunelor din România, precum și de GAL-ul Țara Secașelor.

În cadrul vizitei din Panaci, colegii din Ucraina au vizitat și discutat despre proiectele de pre-aderare și post-aderare implementate de colegii din primăria Panaci, despre modalități de digitalizare a administrației publice locale, despre modul de funcționare a școlii din Panaci, despre infrastructura din localitate, despre instrumentele de eficientizare a consumului de energie din comună, despre turismul din comună, vizitând și parcul natural Călimani. De asemenea, s-a discutat și despre activitățile Filialei Județene Suceava a Asociației Comunelor din România, precum și de GAL-ul Bazinul Dornelor.

Fiecare vizită s-a încheiat cu semnarea unui acord de colaborare între cele 2 localități din România și Ucraina, în cadrul unor viitoare finanțări similare.

https://u-lead.org.ua/en

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.