În perioada 12-14 noiembrie 2024, o delegație a Asociației Comunelor din România, a participat în orașul Mátészalka, districtul Mátészalka, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, Ungaria, la Evenimentul transnațional organizat în cadrul proiectului „Înfrățirile – un instrument de dezvoltare locală”, cofinanțat de Comisia Europeană prin grantul REALISE 2024.
Din delegația României au făcut parte:
– Emil DRĂGHICI – Președintele ACoR, primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița;
– Mariana GÂJU – Prim-vicepreședintele ACoR, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța;
– Valentin-Dumitru-Ioan IVAN – Vicepreședinte ACoR, primarul comunei Sadu, județul Sibiu;
– BONCIDAI Csaba – consilier personal al președintelui ACoR în relația cu UDMR, primarul comunei Pericei, județul Sălaj;
– Vasilică DIOACONU – Președintele Filialei Județene Prahova a ACoR, primarul comunei Măgurele, județul Prahova.
– Alexandru FUICĂ-HAISLER – Prim-vicepreședinte Filiala Județeană Galați a ACoR, primarul comunei Negrilești, județul Galați;
– Nicolae ARDEI – viceprimarul comunei Mărăcineni, județul Argeș;
– Constantin CONSTANTINESCU – consilier local în cadrul comunei Mărăcineni, județul Argeș;
– Józsa Tibor – viceprimarul comunei Pericei, județul Sălaj;
– Vig-Szabó Levente-Ștefan – consilierul personal al primarului, comuna Pericei, județul Sălaj;
– Kulcsar Istvan – administrator public, comuna Pericei, județul Sălaj;
– Sergiu ȚÂRA – președintele executiv al ACoR, coordonatorul proiectului;
– Adrian-Constantin MIROIU-LAMBA – directorul executiv al ACoR;
– Alexandra-Mihaela ȘERBAN – Consilier administrație publică în cadrul ACoR, asistent înfrățiri.
Temele de interes ale întâlnirilor au vizat creșterea cooperării dintre autoritățile publice locale din România și cele din Ungaria, un pilon esențial pentru dezvoltarea comunităților rurale.
În calitate de președinte al Asociației Comunelor din România, Emil DRĂGHICI a transmis omologilor din Ungaria, salutul prietenesc al ACoR, deschiderea primarilor pentru cooperarea pe teme de interes major în vederea dezvoltării durabile.
La final, Emil DRĂGHICI a lansat invitația publică președintelui Asociației TÖOSZ, Dr. Péter HANUSI, primarul orașului Mátészalka, în vederea participării la sesiunea ordinară a Adunării Generale a ACoR, organizată în februarie 2025, la București. De asemenea Președintele ACoR a fost invitat la Adunarea generală a Asociației TÖOSZ ce va avea loc în luna martie 2025, la Budapesta, Ungaria.
În cadrul sesiunilor au fost discutate teme privind:
✅ Dezvoltarea transfrontalieră prin colaborare între autoritățile publice locale;
✅ Instrumente și mecanisme de finanțare pentru proiecte ambițioase;
✅ Promovarea valorilor culturale și tradiționale ale comunităților noastre.
A luat cuvântul doamna Lavinia CHIRILĂ, reprezentantul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea, subliniind importanța integrării și menținerii relațiilor transfrontaliere România – Ungaria.
Cea de a doua parte a evenimentului a presupus organizarea de ateliere interactive între comunități. Scopul acestora a fost familiarizarea și cunoașterea reprezentanților din România și Ungaria dar și a specificului comunităților participante.
Discuțiile si grupurile de lucru s-au materializat prin stabilirea unui set de priorități în vederea desfășurării de acțiuni și proiecte comune.
Ultima parte a întâlnirilor a vizat semnarea acordurilor de înfrățire între comunele din România și Ungaria.
Asociația Comunelor din România mulțumește colegilor din Ungaria pentru deschidere și ospitalitate, tuturor participanților pentru dialogul constructiv. Am revenit cu noi inițiative și oportunități de dezvoltare și cooperare, pe care suntem convinși că le vom valorifica împreună!