Ziua Limbii Române

În data de 31 august, românii de pretutindeni sărbătoresc „Ziua Limbii Române”.

În anul 2013, la inițiativa Mișcării pentru Progresul Satului Românesc – Fundația Episcopul Grigorie Leu și a Asociației Comunelor din România, peste 300 de parlamentari din toate partidele politice au votat Legea nr. 53/2013. Tot în această zi este sărbătorită și de frații noștri din Republica Moldova.

Un rol semnificativ în promovarea și susținerea ZILEI LIMBII ROMÂNE l-a avut scriitorul Corneliu LEU (n. 21 iulie 1932 – d. 9 iunie 2015), președintele Fundației Episcopul Grigorie Leu și al Mișcării pentru Progresul Satului Românesc, care la data de 31 august 2013, împreună cu Asociația Comunelor din România, cu Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova și cu alte organizații din peste 20 de state, au organizat la Sinaia prima și cea mai mare manifestare dedicată unei zile simbol a românilor de pretutindeni.

Cercetările sociologice relevă că limba română este limbă maternă pentru aproximativ 28 de milioane de persoane, limbă de stat în România și Republica Moldova și limbă oficială și administrativă în Uniunea Europeană și Uniunea Latină. În țările vecine și în Balcani este limbă minoritară autohtonă, de uz familiar și local: Albania, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia, Serbia, Ucraina și Ungaria.

De asemenea, limba română ca limbă străină se studiază în aproximativ 40 de țări din lume.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.
X