Adunarea generală a ACoR, în cea de-a 26-a sesiune ordinară

În perioada 05-08 februarie 2023, în Sala Grand Ballroom a Hotelului JW Marriott, Calea 13 Septembrie, nr. 90, București, se desfășoară lucrările celei de 26-a sesiuni ordinare a Adunării generale a Asociației Comunelor din România precum și Consiliul director în ședință ordinară pe semestrul I/2023.

Ediția din acest an a Adunării Generale a ACoR reunește un număr impresionant de participanți. Peste 350 de primari și reprezentanți ai comunelor din toate județele României, precum și reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM), împreună cu invitați de rang înalt de la nivelul autorităților centrale care s-au arătat interesați să identifice cauzele ce determină decalajele dintre mediul rural și cel urban și stabilirea măsurilor ce se impun pentru diminuarea acestor discrepanțe.

În cursul zilei de azi, 06 februarie 2023, după ce președintele ACoR a deschis lucrările Adunării generale prin audierea Imnului european, a Imnului național al României și a Imnului Asociației Comunelor din România, a fost invitată să vorbească delegația formată din:

 • Dariusz-Antoni STRUGAŁA, vicepreședinte al Asociației Comunelor din Republica Polonă, vicepreședinte al Grupului Politic al Alianței Europene în Comitetul European al Regiunilor, primarul de Jaraczewo, Republica Polonă;
 • Dr. Walter LEISS – secretarul general al Asociației Comunelor și Orașelor Mici din Austria;
 • Valentina CASIAN – vicepreședintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, primarul municipiului Strășeni;

Printre temele importante supuse dezbaterii în cursul zilei, se numără: dezvoltarea rurală în cadrul Comitetului European al Regiunilor, parteneriatul estic, salariul primarilor pe categorii de unități administrativ-teritoriale și diferențele dintre ele, numărul de consilieri locali în raport cu numărul populației, comuna cu cel mai mic număr de locuitori și altele.

Un subiect de real interes, și anume, analiza problemelor cu care se confruntă comunele din România și, implicit, autoritățile administrației publice locale ale acestora, ca urmare a unor sincope în procesul de descentralizare, precum și a unei accentuate diminuări a capacității administrative a autorităților administrației publice locale, a fost dezbătută cu reprezentanții administrației publice centrale:

 • Simona BUCURA-OPRESCU, președintele Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din cadrul Camerei Deputaților;
 • CSEKE Attila-Zoltán, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației;
 • Ioan-Marcel BOLOȘ, ministrul investițiilor și proiectelor europene;
 • TÁNCZOS Barna, ministrul mediului, apelor și pădurilor;
 • Mircea ABRUDEAN, Șef al Cancelariei Prim-Ministrului, cu rang de ministru;
 • Laurențiu-Adrian NECULAESCU, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor;
 • Dragoș-Costin TELEHUZ, Secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
 • Adrian-Ioan VEȘTEA, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR);
 • Ștefan ILIE, primarul municipiului Tulcea, județul Tulcea, consilier onorific al președintelui ACoR pentru relația cu Asociația Municipiilor din România;
 • Gheorghe-Daniel NICOLAȘ, primarul orașului Odobești, județul Vrancea, prim-vicepreședintele Asociației Orașelor din România.

În a doua parte a zilei, a avut loc secțiunea dedicată evidențierii filialelor județene ale ACoR care au avut cele mai bune rezultate în ceea ce privește plata cotizației raportată la numărul membrilor, în anul 2022. Astfel, Colanul de aur al ACoR a fost acordat președintelui Filialei Județene Constanța a ACoR, primarul comunei Cumpăna, Mariana GÂJU dar și președintelui Filialei Județene Vrancea a ACoR, primarul comunei Bolotești, Fănică POPA; Colanul de argint al ACoR a fost acordat președintelui Filialei Județene Călărași a ACoR, Nicolae PANDEA, primarul comunei Ștefan cel Mare; iar Colanul de bronz al ACoR a revenit președintelui Filialei Județene Neamț a ACoR, primarul comunei Bârgăuani, Petrică ȘCHIOPU.

A 26-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociației Comunelor din România este un exemplu de colaborare a autorităților publice locale cu cele centrale în interesul cetățenilor din mediul rural, a fost concluzia celor prezenți astăzi la eveniment.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.