ACoR a participat la seminarul de lucru „Colectivitățile teritoriale mobilizate, în fața dramei ucrainene”

În data de 17 martie 2022, a avut loc seminarul de lucru „Colectivitățile teritoriale mobilizate, în fața dramei ucrainene”, desfăşurată în Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din București, cu participarea reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Întâlnirea s-a desfăşurat sub egida Asociaţiei Comunelor din România, Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţiei Oraşelor din România și Asociaţiei Municipiilor din România, precum şi a Asociaţiei Franceze a Consiliului Municipalităţilor şi Regiunilor din Europa (AFCCRE).

Asociaţia Comunelor din România  (ACoR) a fost reprezentată la eveniment de o delegație compusă din șapte primari, condusă de președintele organizației, Emil DRĂGHICI. Reprezentanții ACoR care au participat la întânire au fost următorii: Mariana GÂJU, prim-vicepreședintele Asociației Comunelor din România, președintele Filialei Județene Constanța a ACoR și primarul comunei Cumpăna; Ghiorghe BUTE, secretarul general al Asociației Comunelor din România, președintele Filialei Județene Galați a ACoR și primarul comunei Scânteiești; Sorin-Marian GÎNGĂ, președintele Filialei Județene Botoșani a ACoR și primarul comunei Văculești; Eugen ION, președintele Filialei Județene Tulcea a ACoR și primarul comunei Jurilovca; Cosmina-Ramona PANDELE, vicepreședintele pentru relații externe al ACoR, primarul comunei Berceni, județul Prahova; Neculai PERJU, prim-vicepreședintele Filialei Județene Suceava a ACoR și primarul comunei Rădășeni și Marin-Ioan PETRUSE, primarul comunei Pianu, județul Alba.

Datorită numărului mare de intervenienți din ambele țări, România și Franța, au fost organizate mese rotunde, la care au luat parte și reprezentanții ACoR: Emil DRĂGHICI, președintele ACoR, Mariana GÂJU, prim-vicepreședintele ACoR, Ghiorghe BUTE, secretarul general al ACoR și Sorin-Marian GÎNGĂ, președintele Filialei Județene Botoșani a ACoR. Astfel, fiecare intervenient a prezentat mobilizarea autorității locale pe care o reprezintă, ajutorul oferit refugiaților ucraineni și susținerea acestora cu tot ce le stă la îndemână.

Ambasadorul Franţei în România, Laurence Auer a participat de asemenea la dezbaterea pe tema mobilizării autorităţilor locale române şi franceze pentru a răspunde urgenţelor umanitare generate de criza refugiaţilor din Ucraina. Aceasta a declarat: „La 30 de ani de la revenirea democraţiei şi la 15 ani de la aderarea acesteia la Uniunea Europeană, România dă dovadă de solidaritate exemplară faţă de aceste persoane strămutate care au trecut prin situaţii dramatice. Societatea civilă şi autorităţile locale dau dovadă de o mobilizare extraordinară. Angajamentul autorităţilor române, în cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, a fost exemplar. Astfel, hubul umanitar Suceava, o platformă logistică destinată livrării de ajutor umanitar Ucrainei, este funcţional de câteva zile”.

Reprezentanţii autorităţilor locale române şi franceze au prezentat în cadrul evenimentului exemple de mobilizare pentru a răspunde concret solicitărilor autorităţilor aflate în prima linie pentru primirea refugiaţilor, în special în România şi în Republica Moldova.

Totodată, participanţii la eveniment au adoptat o declaraţie comună în care este condamnată „cu fermitate invadarea militară a Ucrainei de către forţele ruse şi ameninţările pe care aceasta le presupune asupra integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

Colectivităţile teritoriale din Franţa şi România întreţin legături dinamice prin intermediul proiectelor de cooperare, înfrăţiri şi parteneriate, reprezentanţii acestora întâlnindu-se frecvent în contextul Forumului cooperării descentralizate franco-române, a cărui ediţie de anul acesta va avea loc la Braşov.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.