Vizita de studiu în Regatul Norvegiei pentru zece reprezentanți ai comunelor din România. Planificare locală, participare și încredere

În perioada 27 – 31 martie 2022 a avut loc deplasarea în Regatul Norvegiei, cu ocazia desfășurării vizitei de studiu cu numărul trei, organizată în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă PNP002”, implementat de către Asociația Comunelor din România, în parteneriat cu Asociația Autorităților Locale și Regionale din Norvegia (KS) și Asociația Municipiilor din România.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 3.277.088 Euro oferit de Norvegia în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), în calitate de operator de program. Proiectul vizează creșterea gradului de conștientizare a reprezentanților autorităților locale cu privire la aspecte ce țin de integritate, transparență decizională, incompatibilități și conflict de interese.

Vizita de studiu a fost organizată de către Asociația Autorităților Locale și Regionale din Norvegia (KS) în municipalitatea Elverum, în perioada 27 – 29 martie 2022, și în orașul Oslo, în perioada 30 – 31 martie 2022.

Asociația Comunelor din România (ACoR) a participat la acest eveniment cu o delegație formată din 11 persoane, printre care s-au numărat: un primar, un viceprimar, șase funcționari publici, doi auditori interni de la nivelul filialelor județene ale ACoR și o persoană din cadrul aparatului executiv al ACoR.

Delegația din România a fost întâmpinată, la sediul Primăriei Elverum, de către doamna Eldri SVISDAL – viceprimarul municipalității Elverum, precum și de către domnul Aasmund HAGEN – director executiv adjunct în cadrul municipalității, care au urat bun venit participanților din România.

Doamna Eldri SVISDAL a prezentat felul în care este organizată municipalitatea, atât din punct de vedere geografic, demografic, administrativ, cât și din perspectiva modului de dezvoltare a comunității. Aceasta a subliniat faptul că autoritățile locale din Elverum sunt preocupate să oferire cetățenilor servicii publice de calitate în domenii precum: educație, sănătate, asistență socială etc., municipalitatea având un buget de 1,76 miliarde de coroane.

Domnul Aasmund HAGEN a vorbit despre planificare locală, participare și încredere. Planificarea locală se realizează pe durata mandatului, care este de 4 ani, și pe baza consultării cetățenilor, fiind utilizate metode și instrumente de consultare publică precum: întâlniri între cetățeni și specialiști sau dezbateri publice. S-a evidențiat faptul că autoritățile locale au în vedere propunerile și ideile cetățenilor, acestea fiind preluate în proiectele de dezvoltare locală, de unde rezultă un parteneriat de încredere între administrația publică și cetățeni.

În capitala Norvegiei, Oslo, partenerii de la Asociația Norvegiană a Autorităților Locale și Regionale (KS), au organizat o serie de prezentări și dezbateri, având ca temă o serie de subiecte de interes pentru delegația din România.

Domnul Frode LAUAREID, avocat în cadrul KS, a avut ca temă de discuție cadrul legal privind etica în administrația publică locală norvegiană. Astfel, avocatul KS a făcut o serie de trimiteri atât către legea fundamentală norvegiană (art. 41), cât și către cea românească (art. 61), arătând similitudinile și diferențele dintre acestea în ceea ce privește administrația publică locală.

O sesiune pe tema digitalizării în administrația locală a fost susținută de către domnul Hallvard HOEN, consilier superior, KS, și a vizat astfel un subiect de mare interes pentru aleșii locali ai comunelor din România.

Lise SPIKKELAND, consilier superior KS, a vorbit despre dilemele etice în administrația publică locală, subliniind importanța acestora în activitatea publică și exercițiul permanent care trebuie făcut atunci când ne confruntăm cu astfel de dileme etice, adresând o serie de întrebări, precum: Oare este legal? Încalcă orientările noastre etice? Este necesar, se încadrează în buget? Alegerea mea va avea un impact negativ asupra societății, mediului sau îmi va afecta reputația? Mă simt confortabil făcând asta?

Tor DØLVIK, consilier principal în cadrul Transparency International Norvegia, a făcut o prezentare a ultimelor cercetări privind măsurarea corupției la nivel mondial și a prezentat recomandările TI Norvegia pentru o administrație mai transparentă. De asemenea, a fost prezentat sistemul de prevenire a corupției în Norvegia.

Vizita de studiu în Norvegia s-a încheiat cu o vizită a delegației la Ambasada României în Regatul Norvegiei, unde a avut loc o întâlnire cu Excelența Sa, domnul Cristian BĂDESCU, ambasadorul României în Regatul Norvegiei.

În cadrul acestei întrevederi, au fost abordate o serie de aspecte ce privesc importanța cooperării între autorități în plan internațional, precum și rolul pe care îl are Ambasada României în Regatul Norvegiei în realizarea acestora. Ambasadorul Cristian BĂDESCU a subliniat importanța accesării și utilizării Granturilor Spațiului Economic European (SEE) și Norvegiene pentru reducerea disparităților economice și sociale, precum și pentru consolidarea relațiilor bilaterale între statele beneficiare și statele donatare. Un alt subiect de discuție a vizat criza din Ucraina și consolidarea eforturilor pentru identificarea unor soluții pentru sprijinirea refugiaților ucraineni.

Ambasadorul României în Regatul Norvegiei a mulțumit delegației pentru vizită și și-a exprimat deschiderea pentru o colaborare viitoare.

Vizita de studiu din Norvegia a reprezentat pentru aleșii locali ai comunelor din România oportunitatea de a face schimb de practici existente, de a asimila noi practici și de a consolida legătura dintre administrația publică locală și cetățeni.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.