Reprezentanții ACoR s-au întâlnit cu dl Barna TÁNCZOS, ministrul mediului, apelor și pădurilor

Luni, 17 ianuarie, la sediul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, reprezentanții structurilor asociative ale administrației publice locale (Asociația Comunelor din România – ACoR, Asociația Orașelor din România – AOR și Asociația Municipiilor din România – AMR) s-au întâlnit cu dl ministru Barna TÁNCZOS pentru a discuta principalele probleme și provocări cu care se confruntă comunitățile din țara noastră:

✅Problema colectării selective a deșeurilor care pune presiune pe administrațiile publice locale;

✅Problema taxelor de habitat;

✅Crearea de păduri urbane pe teritoriul UAT-urilor;

✅Necesitatea fondurilor pentru stații de biogaz/compost;

✅Problema poluării din marile aglomerări urbane;

✅Scoaterea din circulație a autoturismelor vechi, care poluează;

✅Necesitatea proiectelor pentru construcția de platforme pentru colectarea deșeurilor organice, textile;

✅Programele AFM care pot fi accesate de autoritățile publice locale;

✅Problemele privind spațiile verzi;

✅Decontaminarea siturilor contaminate;

✅Situația ariilor naturale protejate.

Delegația ACoR a fost compusă din:

  1. Mariana GÂJU, prim-vicepreședintele ACoR și primarul comunei Cumpăna;
  2. Dorinel SOARE, președintele Filialei Județene Dâmbovița a ACoR și primarul comunei Niculești;
  3. Alexandru FUICĂ-HAISLER, primarul comunei Negrilești, județul Galați;
  4. Nicolae-Liviu DASCĂLU, primarul comunei Mărăcineni, județul Argeș.

„Am avut astăzi o întâlnire constructivă cu reprezentanții UAT-urilor din România. Fiecare comunitate se confruntă cu probleme specifice, date de particularitățile fiecărui UAT, fie el comună, oraș sau municipiu. În acest moment, una dintre provocările care necesită soluții imediate, viabile, este colectarea selectivă și depozitarea deșeurilor. În acest an, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu, va derula o serie de programe utile comunităților: de la Rabla Clasic și Rabla Plus, la iluminatul public stradal, creșterea eficienței energetice în clădirile publice, crearea de stații reîncărcare pentru autovehiculele electrice, crearea de piste de biciclete, programe care urmăresc protejarea mediului înconjurător și reducerea poluării, problemă cu care ne confruntăm în cele mai multe aglomerări urbane. Vom derula, de asemenea, în această primăvară, Programul Curățăm România (O țară fără deșeuri abandonate).  Prin această campanie națională de ecologizare, vom avea trei săptămâni de acțiuni de colectare a deșeurilor, care vor presupune ridicarea de la gospodării, dar și colectare din zonele de depozitare ilegală (cursuri de apă, câmpuri, păduri). De asemenea, va fi lansată și o campanie națională de informare și educare a populației în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, pentru că este evidentă nevoia noastră, a tuturor, de a cunoaște cu exactitate cum se poate colecta selectiv, care este traseul deșeurilor și cum putem contribui la un mediu înconjurător mai curat”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor,  Barna TÁNCZOS.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.