Proiectul „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”
COD PNP002
Asociația Comunelor din România – ACoR, Asociația Autorităților Locale și Regionale din Norvegia – KS și Asociația Municipiilor din România – AMR implementează proiectul „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă” cod PNP002.
Proiectul beneficiază de un grant în cadrul Programului „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021.
Valoarea proiectului este de 3.277.088,00 Euro.
Proiectul se derulează în perioada 1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2022.

Scopul proiectului
Scopul principal al acestei inițiative are în vedere consolidarea capacității administrației publice locale din România care se confruntă cu patru probleme: transparență scăzută în timpul procesului de luare a deciziilor, gestionarea deficitară a resurselor umane din administrație, birocrație excesivă și capacitatea redusă de a furniza servicii publice. Pornind de la aceste puncte slabe ale administrației publice locale din România, proiectul urmărește creșterea responsabilității autorităților locale, transparența decizională și asimilarea unor informații esențiale cu privire la legislația din domeniile incompatibilității și conflictului de interese.
În acest sens vor fi organizate la nivel național sesiuni de instruire și consultanță pentru reprezentanții autorităților locale, va fi creat un centru de informare on-line (www.e-tic.ro), care va furniza informații actualizate despre legislația în domeniul conflictelor de interese, integritate, transparență decizională și incompatibilități, iar totodată vor fi dezvoltate ghiduri de bune practici.
Inițiativa își propune să acționeze pe patru domenii:
I. TRANSPARENȚĂ DECIZIONALĂ
II. ETICĂ ORGANIZAȚIONALĂ
III. INCOMPATIBILITATE
IV. CONFLICT DE INTERESE
Obiectivele specifice ale proiectului
Pe parcursul derulării acestui proiect, 2800 de reprezentanți ai comunelor și municipiilor din România (2000 de la comune și 800 de la municipii), dar și alți 500 nou – aleși locali (primari, viceprimari și consilieri locali) vor fi instruiți în cele patru domenii de interes: conflict de interese, incompatibilități, transparență decizională și integritate. Pe parcursul celor trei ani de implementare a programului, ACoR va organiza 80 de evenimente la care vor participa câte un ales local și câte un funcționar public din o mie de comune. Alte 41 de sesiuni de instruire vor fi organizate de AMR la care vor fi invitați să participe reprezentanți ai administrației publice locale din 103 municipii, dar și din cele șase sectoare ale Capitalei.
De asemenea, 8 inițiative pilot vor fi dedicate noilor aleși locali în timpul cărora instruirea se va concentra asupra prezentării informațiilor cu privire la complexitatea activităților din domeniul administrației locale
În timpul programului, reprezentanți ai autorităților locale din Republica Moldova vor fi invitați să participe la un atelier de lucru unde vor avea posibilitatea să consulte realizările proiectului.
În paralel, membrii ACoR și AMR vor avea acces la un centru de informare online (www.e-tic.ro) care va furniza informații actualizate despre legislația în domeniul conflictelor de interese, integritate, transparență decizională și incompatibilități. Serviciul de asistență online va avea un sistem de avertizare în timp real, care va trimite informații actualizate în cele patru domenii de interes, cu privire la modificările din cadrul legislației. Acest instrument va fi utilizat și după încheierea sesiunilor de instruire pentru a menține sustenabilitatea proiectului.
Proiectul oferă o oportunitate deosebită de întărire a relațiilor bilaterale dintre România și Norvegia, prin dezvoltarea schimburilor de experiență și promovarea modelelor de bună practică în domeniile: transparență, etică, incompatibilitate și conflict de interese. În acest sens vor fi organizate vizite de studiu în Norvegia.
Rezultate așteptate
-
Numărul funcționarilor publici, care fac obiectul unor investigații demarate de Agenția Națională de Integritate, să fie cât mai redus, odată cu implementarea proiectului. Se așteaptă astfel o scădere a cazurilor de incompatibilitate / conflict de interese dintre funcționarii locali și / sau publici din primăriile comunale cu minim 6% la nivel național.
În România, există un număr semnificativ de decizii ale Agenției Naționale de Integritate – ANI – pentru funcționarii locali, cu privire la incompatibilități și conflicte de interese. Conform statisticilor doar pentru anul 2016, 682 de oficiali au fost considerați definitiv ca fiind incompatibili, din care 451 sunt aleși locali – 216 consilieri locali, 82 viceprimari și 72 de primari – și 121 funcționari publici. De asemenea, la 31 decembrie 2017, ANI au finalizat un număr de 84 de cazuri de conflict de interese și 157 de cazuri de incompatibilități, în timp ce inspectorii instituției lucrau în continuare la 1352 cazuri de conflict de interese și alte 1408 cazuri de incompatibilități (date generale din Raportul constatărilor elaborate de Deloitte în aprilie 2018).
-
Îmbunătățirea legislației care guvernează cele patru domenii ale proiectului: integritate, conflict de interese, transparență decizională și etică organizațională
-
Un interes crescut al cetățenilor față de viața comunității, prin asimilarea unor concepte de bază ale culturii civice
-
Un instrument de informare – centrului e- TIC (inclusiv Helpdesk, sistem de avertizare în timp real, ghiduri, materiale de instruire, facilități de instruire și 20 de formatori în cele patru domenii – etică, transparență, incompatibilități și conflict de interese)
-
O mai bună capacitate a ACoR și AMR de a difuza informații membrilor cu privire la măsurile necesare a fi luate pentru a evita incompatibilitățile și conflictele de interese, folosind centrul de informații și sistemul de avertizare.
-
O mai bună capacitate pentru ACoR de a transfera cunoștințele către CALM, în Moldova.
-
Intenția ACoR și AMR de a elabora și promova schimbări de politici publice în vederea îmbunătățirii cadrului legislativ în domeniile integritate și transparență decizională.
Site-ul proiectului: https://e-tic.ro