Conferință online: Guvernele locale din Sud - Estul Europei în perioada de recuperare socio-economică după COVID-19

Miercuri, 16 septembrie, a avut loc Conferința online „Guvernele locale din Sud - Estul Europei în perioada de recuperare socio-economică după COVID-19”, organizată de Rețeaua Asociațiilor de Autorități Locale din Sud - Estul Europei (NALAS).WhatsApp Image 2020 09 16 at 16.24.16

Asociația Comunelor din România (ACoR) este membru al rețelei din noiembrie 2009, deținând președinția acesteia, pentru un an, începând cu luna mai 2015.

Autoritățile publice locale din Europa de Sud - Est, prezente la eveniment, au fost invitate să împărtășească  strategii de redresare socio-economică post COVID-19. Temele abordate în cadrul conferinței au fost:

- Impactul crizei COVID-19 asupra autorităților publice locale;

- Schimb de bune practici în ceea ce privește strategiile locale de redresare socio-economică;

- Învățarea de la cele mai bune practici municipale în abordarea crizei și a consecințelor acesteia;

- Identificarea politicilor publice benefice autorităților locale din Europa de Sud-Est pentru o redresare socio-economică de succes.

În prima parte a evenimentului au fost prezentate exemple de bune practici ale metropolei Istanbul - Turcia și a localității Colibași – Republica Moldova. În Istanbul, primăria a creat o platformă virtuală de întrajutorare, prin care persoanele care au avut de suferit cel mai mult  în urma acestei crize (de exemplu: și-au pierdut locul de muncă, nu puteau părăsi domiciliul pentru a-și procura alimente) erau ajutate de voluntari care aflau prin intermediul acestei platforme, dezvoltate de primăria orașului Istanbul, diferitele nevoi ale concetățenilor.

Accentul a fost pus pe ajutorul diasporei în Colibași. Astfel, au fost făcute donații pentru achiziționarea unei ambulanțe moderne și a materialelor sanitare necesare în timpul pandemiei.

În Slovenia o mare provocare a fost continuarea școlii în sistemul online.  Primăria orașului Kocevje a pus accent pe sprijinirea copiilor și a profesorilor oferindu-le aparatură pentru a continua școala de acasă. De asemenea,  personalul IT al primăriei alături de voluntari din sectorul privat  au instruit gratuit copiii, părinții și profesorii în folosirea acestei tehnologii.

Digitalizarea serviciilor publice locale a fost exemplul de bune practici oferit de capitala Muntenegrului, Podgorița. În ceea ce privește Croația, orașul Slatina a luat măsuri pentru încurajarea sectorului privat al comunității oferind reduceri la taxele locale.

Exemplul de bune practici din România a fost oferit de președintele Filialei Județene Alba a ACoR, dl Gheorghe DĂMIAN, primarul comunei Ciugud. Acesta a discutat despre platforma online „Aprozarul virtual” pe care a implementat-o și la nivel national pentru a ajuta fermierii și micii producători din mediul rural. Daniel LUNGU, ofițerul de presă al primăriei comunei Ciugud, a relatat celor prezenți o nouă inițiativă marca Ciugud: Cardul Cetățeanului, cu care locuitorii comunei pot să-și platească toate taxele. Urmăriți filmul de prezentare al comunei Ciugud aici.

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost prezentat rezumatul sondajului realizat de NALAS cu privire la impactul COVID-19 și strategiile de redresare ale autorităților locale din Sud - Estul Europei. Dintre concluziile acestei analize amintim presiunea financiară resimțită de majoritatea autorităților locale din Sud - Estul Europei în urma crizei generată de COVID-19, rolul major în recuperarea de după această criză pe care îl au autoritățile publice locale și nevoia acestora de a fi sprijinite de autorităților centrale prin: finanțare, politici publice favorabile autorităților publice locale și descentralizare. Analiza poate fi consultată aici.

La finalul conferinței a fost subliniată importanța existenței asociațiilor de autorități publice locale, acestea fiind un vector de transmitere către autoritățile publice centrale a problemelor cu care se confruntă comunitățile.

înapoi la partea de sus