,,Comunele s-au format înaintea Statului ca entități organice cu interese proprii și de aceea statul modern nu numai că nu le poate distruge, dar trebuie să le și recunoască existența" - Constantin DISSESCU, părintele dreptului public românesc

Sesiuni de instruire pentru autoritățile publice locale

În perioada 17 – 22 august 2020, în stațiunea montană Poiana Brașov, au avut loc două sesiuni de instruire dedicate primarilor și funcționarilor publici din cadrul comunelor din România. La cele două evenimente au participat în total 35 de reprezentanți ai comunelor din România.pt facebook17

Temele principale abordate în cadrul cursulurilor sunt:

-  etică și transparență în administrația publică;

-  regimurile juridice ale incompatibilităților și conflictelor de interese aplicabile aleșilor locali și funcționarilor publici.
19 222Evenimentele au beneficiat de participarea în sistem de teleconferință a reprezentanților Asociației Autorităților Locale și Regionale din Norvegia (KS), Lise SPIKKELAND, consilier superior al KS și Bjørn RONGEVÆR, consilier principal al KS.

Aceștia au prezentat situația din Norvegia cu privire la cele 4 domenii ale proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”, finanțat prin Granturile Norvegiene.

Totodată, experții KS au pus accent pe măsurile de prevenire a situațiilor de corupție, conflict de interese și incompatibilități. Intervenția acestora s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri – unde reprezentanții comunelor din România au fost interesați să descopere aspecte privind legislația din Norvegia și modul în care instituțiile publice acționează pentru a preveni corupția.

 

înapoi la partea de sus