,,Comunele s-au format înaintea Statului ca entități organice cu interese proprii și de aceea statul modern nu numai că nu le poate distruge, dar trebuie să le și recunoască existența" - Constantin DISSESCU, părintele dreptului public românesc

Protestele din Belarus - orașele și regiunile din Europa susțin democrația în Republica Belarus

Consiliul Comunelor și Regiunilor din Europa (CCRE/ CEMR) a publicat o declarație pentru condamnarea violenței împotriva protestatarilor din Republica Belarus - ca urmare a alegerilor prezidențiale presupuse frauduloase. Asociația Comunelor din România este membru al CEMR/CCRE din anul 2006.

De asemenea, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța, dna Mariana GÂJU deține funcția de vice-președinte al CEMR/CCRE.

Mai jos veți găsi textul complet al Declarației CCRE/ CEMR.

 

 

 

ccrecemr                                              DECLARAȚIE

 

Protestele din Belarus

Orașele și regiunile din Europa susțin democrația în Belarus

Consiliul Comunelor și Regiunilor din Europa condamnă violența împotriva protestatarilor din Belarus în urma alegerilor prezidențiale presupuse frauduloase. Facem apel la un dialog pașnic, deschis și inclusiv între toate părțile. Alegerile, care au avut loc în Belarus în data de 9 august 2020, nu au respectat standardele internaționale de democrație și statul de drept. Aceste alegeri nu au fost nici libere, nici corecte.

Solicităm autorităților din Belarus să oprească persecuția adversarilor politici, să elibereze imediat pe toți cei reținuți pe nedrept și să respecte drepturile și libertățile omului. Solicităm guvernului din Belarus să se angajeze imediat într-un dialog politic autentic cu opoziția, pentru a evita vărsarea de sânge și pentru a organiza noi alegeri sub controlul observatorilor internaționali.

Solicităm Uniunii Europene și Statelor Membre să sprijine procesele de dialog și mediere în coordonare cu țările vecine și toate părțile implicate să angajeze Belarusul într-un proces de tranziție care să conducă la democrație cu alegeri corecte.

De asemenea, solicităm instituțiilor UE și guvernelor naționale să consolideze asistența societății civile din Belarus, inclusiv organizațiilor care promovează democrația locală și autonomia municipală, care reprezintă un adevărat teren de pregătire pentru cetățenia democratică și statul de drept.

Municipalitățile și regiunile din Europa vor sprijini dezvoltarea democratică a Republicii Belarus și creșterea legăturilor de la oraș la oraș și de la regiune la regiune. Suntem siguri că numai nonviolența și dialogul pot produce o soluție pozitivă pentru toți cei implicați.

înapoi la partea de sus