Provocări și exemple de bune practici în contextul pandemiei - întâlnire online organizată de Ambasada Franței în România

Dna Mariana GÂJU, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța și prim-vicepreședintele Asociației Comunelor din România (ACoR), a participat astăzi, 24 iunie, la întâlnirea online organizată de Serviciul de Cooperare al Ambasadei Franței în România, având ca subiect problemele cu care se confruntă societatea în contextul pandemiei cu COVID-19.

Această întâlnire online a oferit un cadru de discuție cu privire la provocările solidarității în timpul pandemiei și la impactul economic și social al izolării asupra celor mai vulnerabili dintre noi. Experți din Franța și România au discutat despre provocările și exemplele de bune practici, în timp ce o criză economică se anunță.WhatsApp Image 2020 06 24 at 14.49.27

Prim-vicepreședintele ACoR l-a întrebat pe Matthieu ANGOTTI, expert în politici sociale, fost director general al CCAS Grenoble, fondator al firmei de consultanță Kaeros,  cum a afectat pandemia sistemele de guvernare ale țărilor noastre și încrederea dintre instituții și cetățeni. Totodată, dna Mariana GÂJU a dorit să afle viziunea expertului în ceea ce privește felul în care autoritățile locale pot consolida încrederea cetățenilor în instituțiile statului.

Matthieu ANGOTTI a împărtășit demersul pe care l-a avut în Franța Convenția cetățenească în materie de climă, făcând referire la modul în care cetățenii au fost implicați să dezbată, să facă propuneri legislative și să găsească soluții cu privire la schimbările climatice. În opinia expertului francez în politici publice, acest mod de implicare al comunităților în deciziile politice poate consolida încrederea cetățenilor în instituțiile statului. dna Gaju

Tot în cadrul dezbaterii, primarul comunei Cumpăna a dorit să cunoască părerea experților francezi în ceea ce privește învățământul online, în contextul în care, în România, mulți copii nu au acces la internet și la aparatura necesară desfășurării cursurilor la distanță și care sunt soluțiile pe care le-a implementat Guvernul francez.

Expertul în politici sociale a precizat că, în Franța, ca peste tot în lume, au existat inegalități legate de accesul la educație, iar autoritățile publice locale împreună cu organizații umanitare s-au unit pentru a diminua aceste probleme.

În România autoritățile publice locale, mai ales cele ale comunelor unde nevoile sunt mai mari, au făcut tot posibilul să achiziționeze echipamentele necesare învățământului online din bugetul primăriilor și din donații.

În concluzie, cei prezenți la întâlnire au stabilit o dezbatere viitoare mai amplă cu privire la impactul economic și social al pandemiei COVID-19.

înapoi la partea de sus