Întâlnire online a asociațiilor autorităților locale din România, Republica Moldova și Rusia

Asociația Comunelor din România (ACoR), Uniunea Orașelor din Rusia (URC) și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) au avut marți, 9 iunie 2020, o întâlnire online pentru a discuta despre modul în care au gestionat autoritățile publice locale din cele 3 țări pandemia COVID-19.  intalnire onlinerm       

Situația localităților din Federația Rusă și Republica Moldova

„În Rusia măsurile de relaxare au început încă din data de 12 mai, odată cu scăderea numărului de infectări zilnice, acestea fiind luate diferențiat de la o regiune la alta în funcție de numărul de infectări”, a precizat directorul general al URC, Alexandra IGNATYEVA. Măsurile de restricție au fost mai severe în orașele mari precum Moscova și Sankt Petersburg.

În momentul de față, în Moscova, numărul persoanelor depistate zilnic cu COVID-19 este de 2000, față de cel de 8000 de persoane infectate în vârful pandemiei, motiv pentru care din data de 6 iunie a.c. a fost luată decizia deschiderii teraselor.

În Republica Moldova situația este diferită, numărul infectărilor cu noul coronavirus fiind în creștere, în medie 250 de cazuri noi, zilnic, la o populație de circa 3.000.000 de locuitori. Reprezentanții CALM s-au arătat contrariați de numărul mare de îmbolnăviri în condițiile în care, în România sunt circa 150 de cazuri noi la o populație de 6 ori mai mare. Conform reprezentanților CALM, autoritățile centrale din Republica Moldova nu au fost pregătite, sistemul medical a întâmpinat mari probleme (lipsa echipamentelor de protecție, a medicamentelor și a aparaturii necesare), comunicarea măsurilor de prevenție a fost precară, iar faptul că în acest an, în Moldova sunt alegeri prezidențiale a dus la neluarea unor măsuri de restricție pentru a nu supăra electoratul.

Impactul social și economic

În ceea ce privește impactul economic al pandemiei COVID-19 în Rusia, reprezentanții URC au relatat că IMM-urile și ONG-urile au avut cel mai mult de suferit. Prin urmare, în data de 19 iunie va avea loc adunarea online a primarilor celor 90 de orașe membre ale URC pentru a discuta și găsi soluții la problemele cauzate de pandemia COVID-19.

Prezent la întâlnire, președintele ACoR, Emil DRĂGHICI, a semnalat o scădere a veniturilor bugetelor locale cauzată de pandemie, exprimându-și îngrijorarea față de modul în care vor funcționa unitățile administrativ teritoriale până la sfârșitul anului. Președintele ACoR a subliniat faptul că în această perioadă a avut o serie de întâlniri online cu prim-ministrul României și cu o parte a executivului cu privire la asigurarea fondurilor necesare.

Viorel FURDUI, directorul general al CALM, a afirmat că sectorul economic nu a simțit susținerea statului, dar că există și măsuri pozitive luate de actualul executiv din Moldova.

„Partea bună este că Guvernul a făcut modificări la bugetul de stat și astfel APL au primit anumite compensări și, cel puțin în prezent, în comunitățile locale mai mici încă nu se resimt foarte mult pierderile bugetelor locale cauzate de inactivitatea agenților economici", a precizat Viorel FURDUI, directorul general al CALM.

 Totodată, acesta a reiterat faptul că medicii și autoritățile publice locale se află în prima linie a luptei cu acest virus.

În ceea ce privește educația, Emil DRĂGHICI, președintele ACoR, a afirmat că închiderea pentru o lungă perioadă de timp a școlilor și a bisericilor este o măsură greșită.

Trebuie să revenim la relația dascăl – elev. Eu nu cred că educația poate fi lăsată la nivel de chat. Educația în cadrul școlii și bisericii reprezintă fundamentul unei societăți sănătoase”, a fost mesajul președintelui ACoR, Emil DRĂGHICI.

Reprezentanții celor 3 Asociații consideră că autoritățile publice locale au avut un rol crucial în gestionarea pandemiei COVID-19, dar că au nevoie de mai multe resurse și de mai multe finanțe pentru a face față unor asemenea provocări.

înapoi la partea de sus