Schimb de bune practici între Asociației Comunelor din România și Asociației Municipalităților din Austria

O delegație a Asociației Comunelor din România a efectuat o vizită de lucru în Austria, la invitația Federației comunitare din Republica Austria (Gemeindebund Osterreich), în perioada 27-31 ianuarie 2020. Invitația a fost făcută în urma vizitei desfășurate în luna mai 2019 a delegației Federației comunitare din (Gemeindebund Osterreich), în comuna Mărăcineni, județul Argeș.Austria1

Cu această ocazie, Excelența sa, domnul Bogdan MAZURU, ambasadorul României în Austria, a primit în data de 30 ianuarie delegațiile Asociației Comunelor din România și Asociației Municipalităților din Austria, conduse de președinții acestora, Emil DRĂGHICI, respectiv Alfred RIEDL. Discuția a relevat aspectele de interes ale cooperării celor două organizații, un accent deosebit fiind pus atât de partea română, cât și de cea austriacă pe digitalizare, respectiv pe introducerea internetului de bandă largă în mediul rural și informatizarea administrațiilor locale, în special a interacțiunii acestora cu cetățenii. Excelența sa, domnul ambasador Bogdan MAZURU a subliniat importanța unor astfel de schimburi de experiență la nivelul autorităților locale pentru relațiile bilaterale româno-austriece.

De asemenea, vizita a prilejuit un dialog deschis și un schimb de bune practici cu primarii orașelor  Mittersill, Schwanenstadt și Grafenwörth.

La invitația domnului Hans STEINER, primarul orașului Mittersill, delegația a vizitat Parcul Național Hohe Tauern, una dintre cele mai mari rezervații naturale și s-au purtat discuții despre modul de lucru al autorităților locale în gestionarea acestui patrimoniu natural al Austriei.

În orașul Schwanenstadt membrii ACoR au fost întâmpinați de primarul orașului, domnul Karl STAUDINGER și de domnul Hans HINGSAMER, președintele Asociației Municipalităților din Austria Superioară. Cu acest prilej, au vizitat cel mai modern centru școlar în care învață și 10 copii de naționalitate română. Un bun exemplu de sustenabilitate datorită utilizării eficiente și inteligente a energiei, acest centru școlar fiind autosuficient energetic.

Un exemplu de bune practici în gestionarea deșeurilor a fost oferit de primarul orașului Grafenwörth și președintele Asociației Municipalităților din Austria, domnul Alfred RIEDL, prin invitația de a vedea modul în care este făcută colectarea selectivă a deșeurilor în comunitatea sa.

Din delegația au făcut parte: dl Emil DRĂGHICI, președintele ACoR și primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița; dl Gheorghe DĂMIAN, primarul comunei Ciugud, județul Alba; dl Dorinel SOARE, primarul comunei Niculești, județul Dâmbovița; dl Alexandru FUICĂ-HAISLER, primarul comunei Negrilești, județul Galați; dl Ghiorghe BUTE; primarul comunei Scânteiești, județul Galați; dl Sergiu ȚÂRA, președintele executiv al ACoR și dna Corina-Alexandra GHEORGHE, şef birou serviciu relaţii internaţionale al ACoR.

înapoi la partea de sus