Vești bune pentru administrațiile locale

Miercuri, 19 iunie, a avut loc la sediul Ministerului Finanțelor Publice o întrevedere între reprezentanți ai Asociației Comunelor din România, reprezentanți ai orașelor si judetelor și ministrul Finanțelor Publice, Eugen-Orlando TEODOROVICI, alături de viceprim-ministrul Vasile-Daniel SUCIU.

Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), dl. Emil DRĂGHICI, a declarat că, în urma întrevederii avute s-a convenit integrarea până pe 30 iunie a propunerilor primite de la structurile administraţiei privind bugetele locale.

"Reuniunea de astăzi cu vicepremierul Vasile-Daniel SUCIU şi cu ministrul Finanţelor Publice Eugen-Orlando TEODOROVICI o urmează pe cea din 8 aprilie, când fiecare dintre structurile asociative a prezentat o listă a problemelor cu care ne confruntăm, analizată la nivelul adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România. Astăzi am convenit ca până la 30 iunie, la nivelul ministerului, să fie integrate propunerile de la comune, de la oraşe, de la municipii şi de la judeţe, astfel încât să putem vedea şi punctul de vedere al Guvernului la problemele noastre.” a declarat dl. Emil DRĂGHICI, președinte ACoR.

De asemenea, în cadrul aceleiași întâlniri s-a convenit un proiect al bugetului de stat pentru 2020 pe calendarul prevăzut de Legea 273/2006.

draghici"Am convenit astăzi că vom avea un proiect al bugetului de stat pentru 2020 la calendarul prevăzut în Legea 273/2006, astfel încât să nu mai avem problema pe care am avut-o anul acesta, încât a trebuit să avem legea bugetului de stat pentru 2019 adoptată în 2019. De asemenea, am stabilit ca la fiecare două luni să avem o întâlnire cu ministrul Finanţelor Publice, să ne vedem pe baza unui raport de progres (...). Astfel ne garantează că ceea ce stabilim la o dată putem să vedem ce s-a făcut la următoarea dată, bineînţeles, cu propunerile în plan legislativ. Nu sunt puţine, sunt destule, mai ales în segmentul asistenţei persoanelor cu handicap, unde noi avem o sarcină foarte mare", a mai menționat dl. Emil DRĂGHICI

Dl. Emil DRĂGHICI a explicat în continuare că, deși în ansamblu comunele au resurse asigurate, foarte multe nu mai au fonduri pentru a asigura salariile acestor persoane. "Numărul acestor salariaţi ai fiecărei comune este poate şi dublu sau triplu faţă de salariaţii din administraţia publică locală, cei care realizează serviciile publice de interes local."

Dna. Mariana GÂJU, prim-vicepreședinte ACoR, a menţionat că o altă problemă care afectează bugetul de venituri şi cheltuieli al comunelor se referă la cheltuielile cu întreţinerea mijloacelor de transport destinate şcolilor, cu angajarea şoferilor, precum şi la transportul cadrelor didactice de la domiciliu către unitatea şcolară şi retur.

gaju"Bineînţeles că s-a făcut referire şi la contravaloarea burselor şcolare care se susţin din cadrul bugetului local, când noi, cele trei structuri asociative, am propus ca acestea să revină Ministerului Educaţiei şi Cercetării, UAT-urilor să le revină doar sarcina şi obligaţia financiară de întreţinere a unităţilor de învăţământ, de statul de funcţionare a acestora. De asemenea, s-au referit la serviciile prestate către populaţie de la nivelul comunelor, care trebuie să fie de aceeaşi calitate ca acelea din mediul urban. Au fost transferate aceste sarcini, dar fără a avea alocată şi suma financiară. Un exemplu - serviciul de evidenţă a persoanei, care, de asemenea, e doar pe umerii administraţiei publice locale. Probleme sunt multiple, dar cel mai bine e ca aceste întâlniri înainte să se facă pentru fiecare structură asociativă cu domnii secretari de stat, directorii generali, ca după aceea concentrate problemele să fie discutate cu ministrul Finanţelor şi cu ministrul fiecărui minister. Dacă e vorba despre asistenţă socială - ministrul Sănătăţii, Educaţiei şi, nu în ultimul rând, chiar Ministerul de Interne, având în vedere problemele care sunt la nivelul localităţilor noastre", a adăugat dna. Mariana GÂJU, prim-vicepreședinte ACoR.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen-Orlando TEODOROVICI, a declarat, de asemenea, că va avea întâlniri permanente cu structurile asociative, iar până pe 30 iunie, ministerul va trimite o propunere de mod de lucru în ceea ce priveşte întâlnirile de lucru între cele două părţi.

„De astăzi înainte, comunic cu toate structurile asociative, pentru că este nevoie de un dialog permanent între partea guvernamentală şi cea locală şi s-a convenit ca până la 30 iunie, anul acesta, să trimitem o propunere de mod de lucru, care să fie asumată pe partea guvernamentală de ministrul de Finanţe şi ministrul Dezvoltării, care vor participa permanent la aceste discuţii, şi de cealaltă parte de către cele patru structuri asociative.” (Eugen-Orlando TEODOROVICI)

 

înapoi la partea de sus