Consiliul Director al Consiliului Comunelor şi Regiunilor din Europa – Cooperare mai strânsă între autoritățile locale și regionale din Europa

Mamaia, 11-12 Iunie

1Pentru prima dată, România a găzduit Reuniunea Consiliului Director al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa (CCRE/CEMR), eveniment în cadrul căruia liderii autorităților locale și regionale au discutat politicile pentru următoarea perioadă de programare a Uniunii Europene, modalităţile de colaborare cu Comitetul European al Regiunilor și punctele de vedere ale autorităţilor locale din Europa privind iniţiativele şi legislaţia europeană.

2La evenimentul organizat de CCRE/CEMR în parteneriat cu Asociaţia Comunelor din România (ACoR) a fost prezent și dl. Karl-Heinz LAMBERTZ, preşedintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), care a declarat că: „ Europa are nevoie de cei doi piloni de sprijin: pilonul economic și cel social...și unul este mai slab decât celălalt. Aici trebuie să ne concentrăm eforturile.” De asemenea, dl. Karl-Heinz LAMBERTZ, a dorit să sublinieze importanța colaborării între CCRE/CEMR și CoR, în contextul provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană în ultima vreme, reiterând faptul că viitorul Uniunii Europene depinde foarte mult de acțiunile care sunt întreprinse la nivel local și regional.

3Până în prezent, Uniunea Europeană a fost, în mare măsură, văzută ca o piatră de temelie a stabilității și prosperității europene. Contribuția autorițălor locale și regionale la această realizare este, fără îndoială, însemnată. Totuși, presiunile economice și schimbările sociale din ultima perioadă au contribuit la creșterea partidelor politice naționaliste și anticonstituționale, dintre care unele se confruntă cu sentimente anti-UE sau „eurosceptice”.

După noile alegeri pentru Parlamentul European trebuie să ne gândim si la noua programare a fondurilor comunitare, pentru că în urma ieșirii Marii Britanii din UE, asa cum ne așteptăm, se vor înregistra reduceri de fonduri la bugetul comunitar. Noi ne dorim să nu existe astfel de tăieri de fonduri și să fie susținută, în continuare, creșterea finanțării.” dl. Stefano BONACCINI, președinte CCRE/CEMR, în cadrul dezbaterii privind rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European.

Dna. Mariana GÂJU, care deține, pentru un al doilea mandat, funcția de vice-președinte CCRE/CEMR a discutat, printre altele și despre pașii pe care trebuie să-i facă România pentru binele cetățenilor săi, în contextul în care numărul cetățenilor români stabiliți în țările din vestul Vestul Europei este mare.

La deschiderea evenimentului au fost prezenți viceprim-ministrul Vasile-Daniel SUCIU, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice și Decebal FĂGĂDĂU, primarul municipiului Constanța. Ambii au subliniat importanța evenimentului.

4Este o onoare pentru noi să vă avem alături în România şi mă bucur că împreună avem ocazia astăzi să identificăm soluţii pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene, indiferent de localitatea, regiunea sau statul membru de provenienţă", a afirmat viceprim-ministrul Vasile-Daniel SUCIU, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, în cadrul dezbaterii cu tema "30 de ani de la căderea Cortinei de fier: speranţe şi perspective asupra viitorului Europei”.

În concluzie, membrii CCRE/CEMR au reliefat că vocea autorițăților locale și regionale trebuie să fie unică și mai puternică în Europa, prin urmare au adoptat „Declarația privind alegerile europene” care poate fi consultată aici.

Galerie foto

înapoi la partea de sus