Reprezentanții structurilor asociative ale autorităților locale din România îndeamnă la unitate în cadrul Summit-ului european al regiunilor și orașelor

În cadrul reuniunii Comitetelor/Consiliilor directoare ale structurilor asociative ale autorităților locale din România, organizată în cadrul celui de-al 8-lea Summit european al regiunilor și orașelor – (Re)Construirea Europei, reprezentanții celor 4 asociații au îndemnat la unitate pentru rezolvarea problemelor comune ale administrației publice locale. La acest eveniment au participat 71 de primari de comune din România, precum și o delegație de 10 primari din Republica Moldova, alături de reprezentanții orașelor, municipiilor și consiliilor județene din România.

În acest context, în discursul avut în cadrul evenimentului, domnul Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România, a declarat că „este o mare bucurie să fim împreună aici”, având în vedere că din 2001 de când s-au pus bazele Federației Autorităților Locale din România, la Tulcea și din 2005 de când reprezentanții celor 4 asociații membre ale FALR s-au întâlnit ultima dată, au trecut mai bine de 15 ani. De asemenea, dumnealui a declarat că „în România descentralizarea este mai mult o des centralizare. Și, cred că, dacă lucrurile merg prost în România, merg din cauza noastră, a primarilor, pentru că nu suntem uniți”. La sfârșitul discursului, domnul Emil Drăghici a declarat că „trebuie să trecem peste bariere, chiar și cele de vecinătate a României. Noi vrem România noastră, nu România mare! Noi nu suntem întregi fără Republica Moldova. Numai împreună putem fi întregi!”

La această reuniune au participat domnul Karl-Heinz Lambertz, președintele Comitetului European al Regiunilor, domnul Vasile-Daniel Suciu, Viceprim – Ministrul României - Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, doamna Corina Crețu, comisarul UE pentru politica regională, doamna Tatiana Badan, președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, precum și domnul Robert-Sorin Negoiță, președintele Asociației Municipiilor din România, domnul Petre-Emanoil Neagu, vicepreședintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene și domnul Mădălin-Ady Teodosescu, președintele Asociației Orașelor din România.

Summit-ul este organizat în comun de Comitetul European al Regiunilor, Președinția română a Consiliului Uniunii Europene și delegația română la CoR. Summit-ul European al Orașelor și Regiunilor a fost creat cu scopul de a asigura că autoritățile locale și regionale contribuie pe deplin la cele mai importante dezbateri ale Uniunii Europene. Acesta a fost creat de Comitetul European al Regiunilor pentru a-și completa activitatea de zi cu zi ca organism consultativ pentru instituțiile decizionale ale UE. Summit-ul este ținut la fiecare doi ani. Summit-urile sunt ținute, de obicei, în țara care deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Summit-urile recente au avut loc în Bratislava (2016), Atena (2014), Copenhaga (2012), Praga (2009) și Roma (2007).

înapoi la partea de sus