Comunicat de presă

O delegație compusă din peste 100 de primari de comune din toată țara, membri ai Asociației Comunelor din România, va participa la al 8-lea Summit european al regiunilor și orașelor, care va avea loc la București, reunind lideri ai UE (naționali, locali și regionali) din toată Europa, pentru a discuta despre viitorul Uniunii Europene și modalitățile de implicare mai eficientă a cetățenilor în proiectul european prin intermediul autorităților locale și regionale.

Summit-ul va fi organizat în comun de Comitetul European al Regiunilor, Președinția română a Consiliului Uniunii Europene și delegația română la CoR, beneficiind de participarea structurilor asociative ale administrației publice locale din România – Asociația Comunelor din România, Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor din România și Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România. În cadrul evenimentului, se va adopta o declarație a liderilor locali și regionali pe tema viitorului Europei, care, astfel, doresc să-și facă auzită vocea înainte de alegerile europene și de următorul mandat al instituțiilor UE.

Agenda evenimentului cuprinde teme legate de:

  • - Coeziunea socială și integrare, în regiuni și orașe;
  • - Regiunile și orașele UE pentru un viitor durabil;
  • - Coeziune teritorială care să aducă cetățenii UE mai aproape unii de ceilalți;
  • - Subsidiaritatea activă: împreună modelăm Europa;
  • - Consolidarea democrației europene: participarea cetățenilor prin intermediul autorităților locale și regionale; - Ce așteaptă tinerii lideri de la nivel local și regional din partea UE.

La eveniment vor participa peste 500 de politicieni naționali și locali din UE, pentru a stabili o viziune asupra modului de consolidare a democrației, proximității și solidarității în Uniunea Europeană. Reprezentanți la nivel înalt ai României și ai Uniunii Europene, inclusiv președintele României, Klaus-Werner Iohannis, Prim-Ministrul României, Viorica-Vasilica Dăncilă, Viceprim – Ministrul României - Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Vasile – Daniel Suciu, comisarul UE pentru politica regională, Corina Crețu, președintele Comitetului European al Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz, președintele Comitetului Economic și Social European, Luca Jahier și negociatorul șef al UE pentru Brexit Michel Barnier, vor susține alocuțiuni în cadrul evenimentului.

Summit-ul va avea loc într-un moment critic pentru UE, în momentul în care deciziile importante îi vor modela viitorul, inclusiv ieșirea așteptată a Marii Britanii din spațiul UE, alegerile europene din luna mai și negocierile privind bugetul UE pe termen lung după 2020.

Co-organizat de Comitetul European al Regiunilor - adunarea UE a politicienilor locali și regionali aleși - Președinția Consiliului UE al României și principalele asociații ale autorităților locale și regionale din România, regiunile și orașele UE își vor expune viziunea pentru viitorul Europei înainte de ședința liderilor UE organizată la Sibiu, în data de 9 mai.

De asemenea, 100 de tineri politicieni locali și regionali au fost invitați la București pentru a contribui la dezbaterea despre viitorul Europei. Tinerii lideri vor împărtăși opiniile lor cu privire la aspectele legate de viitorul Europei; modul în care UE poate stabili un schimb permanent cu tinerii lideri locali și regionali; și ceea ce pot face regiunile, orașele, parlamentele și partidele politice pentru a-și spori angajamentul în politica europeană.

Summit-ul European al Orașelor și Regiunilor a fost creat cu scopul de a asigura că guvernele locale și regionale contribuie pe deplin la cele mai importante dezbateri ale Uniunii Europene. Acesta a fost creat de Comitetul European al Regiunilor pentru a-și completa activitatea de zi cu zi ca organism consultativ pentru instituțiile decizionale ale UE. Summit-ul este ținut la fiecare doi ani. Summit-urile sunt ținute de obicei în țara care deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Summit-urile recente au avut loc în Bratislava (2016), Atena (2014), Copenhaga (2012), Praga (2009) și Roma (2007). Această tradiție este menținută și în acest an.

înapoi la partea de sus