Întâlnirea structurilor asociative din România cu Comisia pentru guvernare locală și politică regională din Seimul Republicii Polone

În data de 22 februarie 2023 a avut loc la sediul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) întâlnirea structurilor asociative cu Comisia pentru guvernare locală și politică regională din Seimul Republicii Polone, la invitația Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților condusă de doamna Simona BUCURA-OPRESCU.

Asociația Comunelor din România (ACoR) a fost reprezentată de doamna Mariana GÂJU, prim-vicepreședintele ACoR, președintele Filialei Județene Constanța a ACoR și primarul comunei Cumpăna; domnul Nicolae-Liviu DASCĂLU, vicepreședinte al Filialei Județene Argeș a ACoR și primarul comunei Mărăcineni și doamna Corina-Alexandra GHEORGHE, șeful biroului relații internaționale în cadrul Asociației Comunelor din România.

Comisia pentru guvernare locală și politică regională din Seimul Republicii Polone a fost formată din președintele comisiei, domnul Tomasz ŁAWNICZAK din Clubul parlamentar PiS, vicepreședinții Comisiei, domnul Jacek PROTAS din Clubul parlamentar PO și domnul Adam Grzegorz WOŹNIAK, din Clubul parlamentar PiS, dar și președintele Subcomisiei permanente pentru politică regională, doamna Anna KWIECIEŃ din Clubul parlamentar PO, domnul Wilczyński RYSZARD din Clubul Parlamentar PO, doamna Józefa SZCZUREK-ŻELAZKO din Clubul Parlamentar PiS și secretarul senior al Comisiei, domnul Sławomir JAKUBCZAK.

Reprezentanții celor patru structuri asociative ale administrației publice locale din România au prezentat delegației polone modul în care se desfășoară procedurile de consultare a acestora, dar și modul de cooperare între membrii Parlamentului și cele patru structuri.

Polonia este un model din punct de vedere al atragerii de fonduri europene, având unul dintre cele mai ridicate grade de absorbție a acestora din rândul țărilor membre ale Uniunii Europene, de aceea a fost abordat subiectul atragerii de fonduri europene în parteneriat, cu atât mai mult cu cât legăturile dintre comunitățile române și poloneze au o istorie de peste 20 de ani, timp în care au fost semnate 57 de acorduri de cooperare.
Comisia pentru guvernare locală și politică regională din Seimul Republicii Polone a explicat modul în care s-a realizat reorganizarea administrativ-teritorială și descentralizarea, precum și cele mai importante aspecte ale implementării politicii regionale în Polonia, dar și reglementarea și furnizarea serviciilor publice la nivel local și regional.

Prim-vicepreședintele ACoR, doamna Mariana GÂJU a avut o intervenție în cadrul întâlnirii prin care a mulțumit invitaților din Republica Polonă pentru posibilitatea de a împărtăși din experiența lor în ceea ce privește subiectul atragerii de fonduri europene și i-a rugat să promoveze în Europa denumirea de „Capitală Rurală Europeană”. Aceasta i-a informat că în România sunt 2862 de comune ce cuprind 85% din teritoriul României, arătând astfel rolul important pe care îl ocupă teritoriul rural.

Domnul Wilczyński RYSZARD din Clubul Parlamentar PO a fost de acord cu doamna primar Mariana GÂJU, mărturisind că este pro dezvoltarea zonelor rurale în Europa și manifestând dorința de colaborare cu aceasta în proiecte viitoare comune. Recomandarea domnului RYSZARD a fost să nu se uite revitalizarea zonelor rurale, pentru păstrarea patrimoniului cultural.

Întâlnirea a fost un bun prilej pentru a extrage modele de bune practică din ambele țări și a reconfirmat relația bilaterală excelentă existentă între România și Polonia, precum și rolul important al dialogului între structurile asociative ale României și Comisia polonă pentru susținerea obiectivelor comune.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.
X