Întâlnirea reprezentanților Asociației Comunelor din România cu prim-ministrul României, Nicolae-Ionel CIUCĂ

Vineri, 17 decembrie, reprezentanții Asociației Comunelor din România (ACoR) au participat, la Palatul Victoria, la întâlnirea cu prim-ministrul României, Nicolae-Ionel CIUCĂ.

Discuțiile s-au centrat pe Ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare („ordonanța trenuleț”) care stabilește, printre altele, plafonarea indemnizațiilor demnitarilor și a salariilor din sectorul administrației publice locale, prorogarea termenului prevăzut la art. 210 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu completările ulterioare, pentru data de 1 ianuarie 2023, Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Reprezentanții ACoR au subliniat că efectele Ordonanței de urgență mai sus menționate, dinamitează funcționarea și competitivitatea din administrația publică locală a comunelor, sporind decalajul dintre urban și rural, din cauza salarizării inechitabile, a lipsei dialogului și a unui proces de consultare real cu ACoR, dar și în ceea ce privește prorogarea aplicării art. 210 din Codul administrativ și a consultării asupra PNRR.

De asemenea, delegația ACoR a adus în discuție problema taxelor și impozitelor datorate de producătorii de energie eoliană, astfel încât plata acestora să se facă la bugetul local al unităților administrativ-teritoriale.

Reprezentanții ACoR și cei ai Guvernului au mai discutat despre finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane cu dizabilități; asigurarea fondurilor necesare pentru indemnizațiile asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități, asigurarea finanțării creșelor și redevența exploatărilor resurselor naturale de suprafață, care să revină bugetelor locale.

Atât prim-ministrul, cât și ceilalți membri ai Guvernului prezenți la întâlnire (ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Attila CSEKE; ministrul finanțelor, Adrian CÂCIU; șeful cancelariei prim-ministrului, Mircea ABRUDEAN) au asigurat garantarea resurselor pentru finanțarea cheltuielilor din sistemul de învățământ, finanțarea transportului local al elevilor și plata burselor.

În cadrul întâlnirii, prim-vicepreședintele ACoR și primarul comunei Cumpăna, județul Constanța, Mariana GÂJU, a reiterat necesitatea finanțării lucrărilor de reabilitare a malului stâng al Canalului Dunăre – Marea Neagră, mal surpat ce pune în pericol viețile locuitorilor din comună.

Facilitarea accesului comunităților locale la finanțările din fonduri europene a fost o altă temă ridicată de reprezentanții administrației publice locale, care au solicitat sprijin Guvernului pentru asigurarea cofinanțării proiectelor. S-a convenit instituirea unui mecanism de sprijin la care să aibă acces comunele, municipalitățile și consiliile județene, respectiv formarea unor consorții administrative care să ofere comunităților locale expertiza unor specialiști în domeniul absorbției fondurilor europene.

Membrii Guvernului au transmis că situația financiară actuală nu permite relaxarea cheltuielilor salariale în sectorul administrativ, iar încadrarea în țintele de deficit este o măsură asumată și imperativă.

În concluzie, reprezentanții ACoR au evidențiat faptul că, sectorul administrației publice locale va fi serios afectat de efectele actelor normative menționate și și-au exprimat îngrijorarea în privința corecțiilor ce vor fi luate în calcul, în funcție de evoluția bugetară semestrială, care ar putea rămâne doar la nivel de angajament.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.