- Anexe
NALAS este o reţea de asociaţii de autorităţi locale din sud-estul Europei născută din interesul Consiliului Europei de a găsi soluţii pentru soluţionarea stării de tensiune din Balcani. Astfel, în 2001, asociaţiile de autorităţi locale din regiunea de sud-est a Europei au fost invitate să se asocieze într-o reţea informală care a avut ca scop la început schimbul de experienţă între membri în vederea dezvoltării organizaţionale a asociaţiilor şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite de către acestea membrilor.
În 2004, membrii reţelei au luat decizia de a oficializa existenţa NALAS-ului, care a fost astfel înregistrată ca asociaţie la Strasbourg. Din 2007, la Skopje în Macedonia a fost înfiinţat şi secretariatul permanent al reţelei, în acest moment având șase angajaţi.
NALAS promovează procesul de descentralizare în cooperare cu administraţia centrală şi organizaţiile internaţionale, considerând că autonomia locală este un atribut cheie al procesului de tranziţie ce afectează ţările din sud-estul Europei. NALAS construieşte parteneriate pentru a contribui la procesul de reconciliere şi stabilizare în regiune şi, prin aceasta, contribuie la procesul de integrare europeană în regiune.
NALAS iniţiază şi implementează iniţiative regionale pentru membrii ei şi susţine asociaţiile să devină reprezentanţi viabili ai autorităţilor locale în relaţia cu administraţia centrală. NALAS doreşte să ofere servicii către autorităţile locale în beneficiul cetăţenilor din regiune şi să dezvolte un centru de cunoştinţe pentru a contribui la dezvoltarea administraţiei locale din regiune, centru care să devină recunoscut de cât mai mulţi membri.
NALAS are în acest moment 16 membri, Asociația Comunelor din România devenind membru al rețelei în noiembrie 2009.
În cadrul Adunării generale a NALAS din aprilie 2014, respectându-se principiul rotativ al președinției rețelei, dl. Emil Drăghici, primarul comune Vulcana-Băi, județul Dâmbovița și Președintele Asociației Comunelor din România a devenit primul vice-președinte al NALAS, urmând ca în 2015 să preia poziția de Președinte al NALAS. De asemenea, dl. Đuro Bukvić, primarul municipalității Lukač din Virovitica-Podravina, Croatia și Președinte al Asociației Municipalităților din Republica Croația – UORH a devenit Președinte al NALAS, iar dl. Naim Ismajli, primarul municipiului Shtime, Kosovo și Președintele Consiliului Asociației Municipiilor din Kosovo a devenit al doilea vicepreședinte al NALAS.
Reprezentanții ACoR în Adunarea Generală NALAS:
Membru titular - Emil DRĂGHICI, primarul comunei Vulcana-Băi,
judeţul Dâmboviţa Vicepreședintele NALAS în perioada 2014 - 2015
contact: Tel: +40 744 329838, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. |
|
Membru titular - Nicolae PANDEA, primarul comunei Ștefan cel Mare, judeţul Călărași
contact: Tel: +40 744 321548, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. |
|
- Declarațiii de politică regională - în limba engleză
- Political Declaration on the future role of NALAS in decentralized co-operation in South-East Europe
- Declaration on municipal budget negotiations
- Declaration on Active Involvement of Local Authorities of South East Europe in EU Integration Process
- Intergovernmental Financial Relations in South East Europe in the light of the Global Economic Crisis
- Local Governments of South East Europe Respond to Global Economic Crisis - NALAS Recommendations
- Sofia Declaration on Enforcing the political neutrality and independence of Local Government Associations
- NEXPO Declaration on Local governments facing the future: Good governance, social inclusion and European integration
- Pristina Declaration on Renewing Commitment to Fiscal Decentralization in South East Europe
- Manuale, ghiduri - în limba engleză
- Cost estimation of municipal services in South-East Europe
- Implementation of spatial and urban planning in Albania, Kosovo, Macedonia, Moldova, Republika Srpska and Turkey
as compares to the case of Denmark - Introduction Of Comprehensive Participation Of Citizens As Well As Governmental And Non-governmental Organizations In
The Urban Planning Process - Improvement of local property tax administration in South Eastern Europe