Conferinţa NALAS de încurajare a dialogului interguvernamental cu privire la procesele de descentralizare-Estul Europei fiscală din Sud

DSC03601În zilele de 01 și 02 noiembrie 2012, la Budva în Muntenegru, s-a desfășurat conferința The Future of Fiscal Decentralization in South-East Europe (Viitorul Descentralizării Fiscale în Sud-Estul Europei), organizată de către Rețeaua de Asociații de Autorități Locale din Sud-Estul Europei - NALAS, în parteneriat cu Ministerul Finanțelor din Muntenegru și Uniunea Municipalităților din Muntenegru, eveniment la care au fost invitați să participe reprezentanți ai ministerelor de finanțe din această zonă și ai asociațiilor de autorități locale membre ale rețelei.

În cadrul rețelei NALAS, din România sunt membre Asociația Comunelor din România - ACoR și Federatia Autorităților Locale din România - FALR.

Peste 120 de reprezentanți ai ministerelor de finante din regiune, ai asociațiilor de autorități locale din 12 țări, alături de reprezentanți ai instituțiilor financiare, organizațiilor internaționale, CEOs și economiști și experți au participat la acest eveniment.

România a fost reprezentată la acest eveniment de catre dl. Gheorghe GHERGHINA, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, dl. Marin COJOC, director general adjunct in cadrul aceluiași minister, dl. Daniel-Iustin MARINESCU, director in cadrul Ministerului Administrației și Internelor, dl. Emil DRĂGHICI, primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița, dl. Nicolae PANDEA, primarul comunei Ștefan cel Mare, jud. Călărași, dl. Cornel NANU, primarul comunei Cornu, judetul Prahova, dl. Gheorghiță BOȚÂRCĂ, primarul orașului Topoloveni, dl. Sergiu ȚÂRA, directorul general al ACoR, dl. Adrian STEFANCU, director economic al FALR și dl. Adrian Miroiu-Lamba, directorul departamentului proiecte cu finantare internă și externă al ACoR.DSC03643

Conferința a fost axată pe discutarea problemelor legate de procesul de descentralizare fiscală în țările din regiune, stadiul acestui proces, măsuri care pot fi luate pentru urgentarea acestui proces, măsuri de îmbunătățire a colaborării dintre administrația centrală și autoritățile locale pentru realizarea acestui deziderat, etc. Comunicatul de presă al acestui eveniment poate fi descărcat mai jos.
În cadrul acestui eveniment a fost elaborată și o Declaratie comună care dorește îmbunătățirea rezultatelor dialogului dintre ministerele finantelor și asociațiile de autorități locale, creșterea capacității investiționale a autorităților locale pentru se putea evita sub-finanțarea infrastructurii locale, facilitarea accesului autorităților locale la fondurile europene, facilitarea accesului la piața de credit. Declarația finală va fi publicată pe site în curând.

Comunicat de presă

înapoi la partea de sus