ACoR a participat la masa rotundă cu tema: „Consolidarea Rezilienței la nivel local prin gestionarea migrației și incluziunii în Republica Moldova”

În data de 5 martie 2024, Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei, în colaborare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) au organizat masa rotundă cu tema: „Consolidarea Rezilienței la nivel local prin gestionarea migrației și incluziunii în Republica Moldova”. Este prima masă rotundă organizată în cadrul proiectului „Creșterea rezilienței autorităților locale și regionale care se confruntă cu provocările migrației”, implementat de Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, în parteneriat cu România, Republica Moldova și Polonia.

La eveniment au participat aproximativ 100 de reprezentanți ai administrației publice locale și centrale din Republica Moldova, România și Polonia, dar și experți ai Consiliului Europei.

Asociația Comunelor din România (ACoR) a fost reprezentată la eveniment de către Anuța ENEA-BIZĂU, primarul comunei Bogdan Vodă din județul Maramureș, Mihăiță-Antonel IONAȘCU, președintele executiv al Filialei Județene Tulcea a ACoR, membri în Comunitatea de Practică în cadrul proiectului amintit mai sus și de către Corina-Alexandra GHEORGHE, șef birou relații internaționale în cadrul ACoR.

Întâlnirea a fost deschisă de către Secretarul General al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, Mathieu MORI, care a reiterat sprijinul pe care Congresul îl oferă autorităților locale și regionale, precum și asociațiilor lor naționale în identificarea unor soluții durabile și democratice pentru cetățeni și migranți.

Printre subiectele abordate în cadrul evenimentului au fost problemele cu care se confruntă autoritățile publice locale în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, îmbunătățirea statutului refugiaților, dar și a cadrului legal, respectarea drepturilor refugiaților, în special a celor mai vulnerabili: femei, copii, persoanele în etate și cele cu nevoi speciale, măsurile care ar urma să fie întreprinse pentru a face față unor noi provocări, colaborarea dintre administrația publică locală, cea centrală, societatea civilă, inclusiv la nivel transfrontalier și internațional pentru a gestiona această situație.

Mihăiță-Antonel IONAȘCU a avut o intervenție în cadrul panelului: Construirea rezilienței: Experiențe și strategii în abordarea provocărilor legate de migrație și a prezentat acțiunile și sprijinul oferit tuturor celor care au trecut prin punctul de control al frontierei de la Isaccea, cum a fost acordat sprijin umanitar, sprijin medical și cum au încercat să ajute fiecare om care fugea din calea războiului, să ajungă acolo unde își dorea. Acesta a declarat: „Prin abordarea noastră holistică și angajamentul nostru continuu față de valorile umanitare și de respectare a drepturilor omului, cred că am reușit să creăm un mediu incluziv și susținător pentru migranți, care fugind din calea unor atrocități ne-au trecut granița. Din perspectiva mea, una dintre lacunele instituționale majore în gestionarea fluxurilor de migrație și în satisfacerea nevoilor comunităților locale și ale migraților este lipsa unei abordări coerente și integrate la nivel global și regional.

În plus, există adesea o lipsă de coordonare și cooperare între diferitele organizații și agenții implicate în gestionarea migrației. Această lipsă de coordonare poate duce la suprapuneri, conflicte și neîmpliniri în furnizarea serviciilor și suportului necesar migrațiilor și comunităților locale.

În ceea ce privește nevoile comunităților locale, unele dintre lacunele identificate includ lipsa de resurse și capacități pentru a face față influxului de migranți, precum și lipsa de programe și politici adecvate pentru integrarea și incluziunea acestora în comunitățile locale“.

Intervenția domnului Mihăiță-Antonel IONAȘCU și a celorlalți invitați din Polonia au oferit perspective suplimentare pentru elaborarea unor strategii concrete la nivel național.

În cadrul evenimentului a fost scos în evidență rolul autorităților locale și al altor actori relevanți în gestionarea migrației, incluziunii și drepturilor omului, fiind facilitat schimbul de cunoștințe și bune practici, cooperarea și coordonarea instituțională. De asemenea, a fost promovată necesitatea de a consolida dialogul și coordonarea multidimensională și interinstituțională în Republica Moldova, inclusiv în vederea facilitării elaborării unor politici și strategii în domeniul migrației.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.