ACoR a participat la Conferința „Franța – Moldova în domeniul guvernării locale și perspectivele europene ale vecinătății estice”

În perioada 30-31 martie, a avut loc la Palatul Republicii din Chișinău, Republica Moldova, Conferința „Franța – Moldova în domeniul guvernării locale și perspectivele europene ale vecinătății estice”.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Franței, Asociația Franceză a Consiliului Municipalităților și Regiunilor Europene (AFCCRE), în parteneriat cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), cu sprijinul Delegației pentru Acțiunea Externă a Autorităților Locale și Regionale a Ministerului Francez al Europei și Afacerilor Externe și al rețelei PLATFORMA, susținută de Consiliul Comunelor și Regiunilor din Europa (CEMR).

Primari din Franța, România și Republica Moldova s-au reunit la Chișinău pentru a consolida cooperarea dintre APL din cele trei state, pentru a vorbi despre rolul APL în impulsionarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, descentralizare, organizare teritorială și  experiența Franței în acest domeniu, amalgamarea voluntară a comunităților locale, cooperarea inter-municipală, finanțarea și gestionarea finanțelor publice, dar și a crizelor actuale, descentralizarea sistemului de salarizare, modele eficiente de prestare a serviciilor publice, reglementări de mediu, managementul apei și deșeurilor, etc.

Prezent la eveniment, președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița, domnul Emil DRĂGHICI, a vorbit despre riscurile pierderii identității locale și naționale în cazul unor reforme teritoriale impuse și străine tradițiilor, mentalității și culturii naționale.

În intervenția sa, președintele ACoR, a mulțumit audienței pentru invitația transmisă și a mărturisit că se simte ca acasă, având în vedere că participă la prima reuniune de când în Republica Moldova e legalizată ca limbă de stat, limba română. Acesta a mărturisit de asemenea, că el susține CALM în toate organismele internaționale, pentru a face mai ușoară și mai rapidă aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Astfel, președintele ACoR a declarat: „CALM este un partener drag al ACoR și un membru crucial atât al NALAS, cât și al CEMR și suntem foarte bucuroși că putem oferi sprijin suplimentar membrului nostru comun, prin programul de parteneriat estic al proiectului PLATFORMA. Pentru cei care nu sunt familiarizați, CEMR și NALAS sunt organizații ce cuprind asociații de autoritățile locale din Europa și, respectiv, din Europa de Sud-Est. Și PLATFORMA este o platformă europeană unică pentru cooperarea descentralizată pentru dezvoltare, care reunește autoritățile locale și asociațiile acestora. Suntem foarte încântați să revenim la Chișinău cu partenerii noștri francezi, chiar și în vremuri atât de tulburi, pentru a discuta despre perspectivele de integrare în UE a Moldovei și rolul guvernelor locale în astfel de procese.

Vreau să mărturisesc că în timpul acestei întâlniri am primit sentința judecătorească a înființării Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM), o reuniune a Asociației Comunelor din România, a Asociației Orașelor din România și a Congresului Autorităților Locale din Moldova. Sunt împotriva fuziunii forțate și sunt total de acord cu cooperarea între unitățile administrativ teritoriale, ori CALRRM nu este o fuziune a acestor structuri, ci este o cooperare a lor în spiritul celor anterior prezentate”.

Pentru a urmări întreg discursul președintelui ACoR, accesați următorul link: https://www.facebook.com/acor1997.ro/posts/pfbid02FG4qDSj2G91L78LAjXZVA1ZEerJkiayycLNX3NfKq7CQFwvf4wgRSXfh5M4oMffml.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.