ACoR a participat la cea de-a treia ediție a Forumului Liderilor Locali din Uniunea Europeană – Parteneriatul Estic

În data de 7 decembrie 2021 a avut loc Forumul Liderilor Locali Parteneriatului Estic, intitulat  „Livrați mai mult, serviți mai bine: Reforma Administrației Publice Locale ca impuls al dezvoltării durabile și incluzive”, organizat de NALAS, în cooperare cu PLATFORMA și Consiliul European al Municipalităților și Regiunilor (CEMR), Asociația Letonă a Autorităților Locale și Regionale (LALRG) și Asociația Autorităților Locale și Regionale din Lituania (ALAL).

Cea de-a treia ediție a Forumului Liderilor Locali Uniunea Europeană – Parteneriatul Estic, a avut loc într-un moment crucial pentru descentralizare și reforme în administrația publică locală și a beneficiat de o prezență de aproximativ 100 de participanți și 15 vorbitori.

Principalele subiecte de discuții s-au concentrat pe reforma administrației publice locale în Parteneriatul Estic (EaP) și Uniunea Europeană (UE), reînnoirea Agendei UE – EaP – cum să o facem mai orientată la nivel local și sprijinul UE pentru reforma administrației publice locale în vecinătatea de est.

Întâlnirea a fost deschisă de către dl Frederic Vallier, secretarul general al CEMR, care a subliniat faptul că descentralizarea și PAR sunt stimulente pentru dezvoltarea durabilă. Din 2015, CCRE împreună cu Comitetul European al Regiunilor și Comisia UE a inițiat un program pentru Parteneriatul Estic, ajutând autoritățile publice locale și asociațiile lor să facă schimb de experiențe și să crească împreună.

Asociația Comununelor din România a fost reprezentată la forum de către domnul Emil DRĂGHICI, primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița și președintele ACoR, care a vorbit despre principalele realizări ale ACoR în ceea ce privește dialogul interguvernamental pentru descentralizarea funcțională și dezvoltarea durabilă și incluzivă. De asemenea, dl Emil DRĂGHICI a subliniat care sunt prioritățile viitoare pentru dialogul interguvernamental și a informat participanții că a coordonat elaborarea Codului Finanțelor Publice Locale și a fost membru în Comisia de elaborare a Codului Administrativ.

Președintele ACoR a informat audiența că în cadrul ultimei ședințe organizată de către Comitetul European al Regiunilor a propus înființarea unui grup de lucru în care să fie implicată și Republica Moldova, în afară de CORLEAP. Tot în cadrul acestei ședințe, dl Emil DRĂGHICI a propus crearea concursului „Capitală rurală europeană”, deoarece ruralul european nu are astfel de concurs la nivelul Uniunii Europene și dorește să diminueze decalajele între orașe și comune.

Președintele ACoR a avut intervenția în cadrul primei sesiuni a forumului, alături de dl Viorel FURDUI, directorul executiv al CALM, dl Yaroslav RABOSHUK, directorul general adjunct al AUC și dorectorul Analytical Centre, dl David MELUA, directorul executiv al Asociației Naționale a Autorităților Locale din Georgia și dna Silvia GEORGIEVA, directorul executiv al Asociației Naționale a Municipiilor din Republica Bulgaria.

Cea de-a doua sesiune a forumului s-a concentrat pe reînnoirea Agendei Uniunii Europene-Parteneriatul Estic – cum să fie mai orientată la nivel local și pe sprijinul UE pentru reforma administrației publice locale în vecinătatea estică și a inclus contribuțiile dlui Michael A. RUPP, liderul echipei DG NEAR – Parteneriatul Estic, dna Kata TÜTTŐ, viceprimarul orașului Budapesta și membru CORLEAP, dlui Tomasz OSTROPOLSKI, Descentralizare, reforma administrației publice la Delegația Uniunii Europene în Ucraina – Grup de sprijin pentru Ucraina, dnei Vaida ALEKNAVIČIENĖ, viceprimarul orașului Joniškis (Lituania) și purtător de cuvânt al PLATFORMA și dlui Viacheslav NEHODA, ministru adjunct pentru Dezvoltarea Comunităților și Teritoriilor din Ucraina.

Dna Marlene SIMEON, directorul de programe al CEMR și dl Kelmend Zajazi, directorul executiv NALAS, au încheiat Forumul liderilor locali UE-EaP 2021, rezumând concluziile cheie. Doamna Simeon a afirmat că administrația locală autonomă, bazată pe Carta Europeană este un fundament. PLATFORMA va continua să sprijine autoritățile publice locale ale Parteneriatului Estic prin schimburi de experiență între angajații din domeniul public , cursuri de instruire și multe altele. Kelmend Zajazi a rezumat provocările cheie pentru viitor. „Autonomia fiscală rămâne o provocare cheie în țările Parteneriatului Estic, dar și în toată Europa de Sud-Est și nu numai. Descentralizarea este o reformă complexă care, din păcate, în timp este adesea umbrită de alte reforme și agende naționale”, a spus dl Zajazi.

„Pentru a depăși acest lucru, procesul de descentralizare trebuie aliniat cu alte reforme, la nivel național, dar și cu donatorii internaționali și programele acestora. Dialogul interguvernamental trebuie consolidat și instituționalizat”, a concluzionat dl Zajazi.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.