15 aleși locali ai comunelor din România au fost întâmpinați de primarul municipiului Ringerike, dna Kirsten OREBRÅTEN, în cadrul vizitei de studiu din Norvegia

A doua vizită de studiu din cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”, finanțat prin Granturile Norvegiene, a avut loc în perioada 14 – 18 noiembrie 2021, cu participarea a 15 aleși locali ai comunelor din România.

Participanții la vizita de studiu au avut ocazia să vadă cum funcționează administrația municipalității Ringerike. Centrul administrativ al municipalității este orașul Hønefoss, centru industrial al Østlandetului interior, care conține mai multe fabrici și alte industrii.

Delegația din România a fost întâmpinată de primarul municipiului Ringerike, doamna Kirsten OREBRÅTEN, precum și de dl Tore ISAKSEN, directorul executiv al municipalității care au urat bun venit participanților la vizita de studiu și au prezentat felul în care este organizată administrația publică locală și au răspuns la toate întrebările invitaților din România.

Astfel, participanții au aflat că primarul este ajutat în activitatea sa de 43 de consilieri locali organizați în diferite compartimente și de cei 2.300 de angajați ai primăriei, bine organizați pentru a le oferi servicii de calitate cetățenilor. Populația municipalității Ringerike are 31.000 locuitori Primarul se alege din rândul consilierilor de la partidul majoritar, iar consilierul sef (asimilat administratorului public), coordonează toată activitatea executivului și are grija de nevoile cetățeanului de la naștere la moarte.

Municipalitatea funcționează foarte bine și datorită încrederii pe care cetățenii o au în administrația publică locală. Există transparență și încredere, deoarece toate documentele sunt disponibile tuturor celor care vor să le consulte.

Delegația română a avut parte de 2 zile de prezentări și exemple de bune practici oferite de reprezentanții administrației locale din Ringerike, unde s-au dezbătut subiecte precum:

  • organizarea comunei Ringerike, prezentare susținută de către dl Tore ISAKSEN, director executiv
  • finanțe și sisteme de control, prezentare susținută de către dl Asle JOHANSEN, director de finanțe, comuna Ringerike
  • achiziții publice, prezentare susținută de către dna Line ØSTVOLD, manager de achiziții, comuna Ringerike
  • evaluarea imparțialității și regulamentele de delegare, prezentare susținută de către dna Thea BROCH, avocat, comuna Ringerike
  • planificare locală, participare și încredere, prezentare susținută de către dl Heming R. HERDLEVÆR, director executiv adjunct, comuna Ringerike
  • orientări etice, prezentare susținută de către dna Trude BREDAL STEINMO, director de resurse umane, comuna Ringerike
  • responsabilități, drepturi și roluri în denunțarea neregulilor, prezentare susținută de către dna Siri van KERVEL RØSKAFT, avocat, comuna Ringerike
  • etică și anticorupție, prezentare susținută de către dl Kristoffer HØYBY PEDERSEN, consilier, resurse umane, comuna Ringerike
  • implicarea angajaților, presentare susținută de către dl Ole Johan Jensen MALA și dna Bente BRÅTHEN, reprezentanți sindicali

Tot în Rigerike, reprezentanții comunelor din România au vizitat terenurile de sport și cea mai nouă școală smart construită. De asemenea, a fost organizată o plimbare scurtă în Honefoss, pe malul râului, pentru a vedea peisajele frumoase ale municipalității.

În capitala Norvegiei, Oslo, partenerii de la Asociația Norvegiană a Autorităților Locale și Regionale (KS), au organizat o sesiune de digitalizare în administrația locală, prezentare susținută de către dl Hallvard HOEN, consilier superior, KS, subiect de mare interes pentru aleșii locali ai comunelor din România.

Lise Spikkeland, consilier superior KS, a vorbit despre dilemele etice în administrația publică locală și i-a invitat pe cei prezenți să dea exemple de dileme etice și să răspundă la întrebările: Este ilegal? Încalcă orientările noastre etice? Este necesar? Alegerea mea va avea un impact negativ asupra societății, mediului? Mă simt confortabil făcând asta?

Domnul Tor Dølvik, consilier principal Transparency International (TI) Norvegia, a făcut o prezentare a ultimelor cercetări privind corupția la nivel mondial și a prezentat recomandările TI Norvegia pentru o administrație mai transparentă.

Vizita de studiu din Norvegia a reprezentat pentru aleșii locali ai comunelor din România oportunitatea de a face schimb de practici existente, de a asimila noi practici și de a consolida legătura dintre administrațiile publice locale și cetățeni.

„Primul popas din municipalitatea Ringerike a fost și de adaptare la modul de viață din țările nordice, dar și de reflecție bazată pe analiza modului de organizare și funcționare a administrației municipale. Întâlnirea noastră cu reprezentanții municipalității a fost un prim pas spre o cooperare instituțională bazată pe experiențele de practici administrative coroborate cu politicile publice ale statului. Am constatat un mod de organizare a statului bazat pe principiile descentralizării, autonomiei și al transparenței decizionale pe toate palierele. Reformele administrative care au avut drept scop creșterea eficientei actului administrativ, precum și comasarea comunităților sărace pe lângă poli municipali foarte dezvoltați, a creat un echilibru de care este mare nevoie la nivelul fiecărui stat și care poate răspunde nevoilor reale ale cetățeanului indiferent de categoria socială în care se află. Am constat o formă de organizare administrativă municipală asimilată Consiliilor județene din România și exercitarea atribuțiilor primarului de către Consilierul Sef care ocupă funcția contractual pe baza de concurs. Guvernanta municipală se bazează strict pe politica de dezvoltare care sa răspundă real nevoilor cetățenilor care sunt promotorii politicilor și strategiilor de dezvoltare, ca actori principali în cadrul proceselor permanente de consultare publică. Am constatat cu surprindere numărul mare de angajați ai municipalității, aproximativ 2.400 la 31.000 locuitori care ocupă toate domeniile de activitate ale statului la nivel de municipalitate substituind în acest fel Direcțiile sau Serviciile deconcentrate guvernamentale.

De asemenea, am constatat faptul că obiectivele principale de funcționare și reforma se bazează pe exercitarea cu buna credință a atribuțiilor. Structurile interne care au ca atribut principal, etica, integritatea, incapabilitatea (incompatibilitatea), achizițiile publice de bunuri și servicii, economic, educație și sănătate au sarcina să exercite toate atribuțiile cu responsabilitate și care sa conducă spre diminuarea sau chiar eradicarea actelor de corupție sau iregularități. Constatăm cu toții că: voința, consensul și consecventa sunt principiile de bază din administrație, care, chiar dacă prin devierea uneori de la politicile în curs ale strategiilor de dezvoltare pot apărea, acestea nu au efectul fracturării dezvoltării acestui sector și din contră pot actualiza nevoile reale ale cetățeanului survenite din efecte naturale sau geostrategice. Capitala Oslo ne-a oferit prilejul să gustăm un climat de liniște îngemănat de capodoperele arhitecturale ale clădirilor, precum și un climat de siguranță foarte ridicat. Mulțumim ambasadorului României pentru disponibilitatea de a ne primi in vizita la Consulat, de unde am aflat multe date statistice despre Conaționalii noștri, precum și deschiderea pentru militarea către cooperare intercomunitară a celor două structuri asociative”, Valentin-Dumitru-Ioan IVAN, primarul comunei Sadu județul Sibiu și președintele Filialei județene Sibiu a ACoR.

 

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.